nieuws

NVM vreest verstoring woningmarkt

bouwbreed Premium

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) roept banken op om de geldkraan voor huizenkopers vooral niet dicht te draaien.

Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker wordt de woningmarkt ernstig verstoord als banken minder kredieten verstrekken voor de aankoop van woningen.
Hukker noemde het gisteren tijdens de presentatie van de woningcijfers over het derde kwartaal “zorgwekkend” dat banken de kredietkraan voor hypotheken dreigen aan te draaien. Hij benadrukte dat er helemaal geen reden is voor kredietverstrekkers om terughoudend te zijn.
“De werkloosheid is historisch laag, de staatsschuld evenzo, de rente is nog steeds relatief laag en de prijzen van woningen dalen licht. Bovendien hebben de Nederlandse banken afgelopen jaren een stringent hypotheekbeleid gevoerd. Er zijn nauwelijks ongelukken te melden.”
Hukker verwacht van de overheid dat zij scherp zal toezien op “marktverstorende effecten als gevolg van onnodig aangescherpte criteria op de hypotheekmarkt”. Het belang is volgens de NVM dan ook groot: als banken minder of geen hypotheken verstrekken, is de kans op een forse waardedaling van woningen groot. Ook zal de doorstroming stokken en ligt het faillissement van een groot aantal makelaars in de rede.

Daling

De NVM moest gisteren voor het eerst in achttien jaar een daling van de gemiddelde woningprijs aankondigen. In het derde kwartaal zakte de verkoopprijs met 0,3 procent. Over het hele jaar zal sprake zijn van een stijging, maar de geschatte 2 procent wordt niet gehaald.
Reden voor paniek is er volgens Hukker echter niet. De woningprijs is stabiel, de terughoudendheid bij consumenten logisch. “Met enig cynisme zou je kunnen zeggen dat de slecht functionerende woningmarkt op dit moment de redding is voor de prijzen van woningen. Het structurele tekort aan woningen houdt de prijs stabiel”, aldus de NVM-voorzitter.
De tijd dat een woning gemiddeld te koop staat is met zes dagen toegenomen tot 75. Hukker: “Dat betekent dat verkopers harder hun best moeten doen om hun huis te verkopen en kopers aan onderhandelingsruimte hebben gewonnen.” Het woningaanbod steeg van het tweede op het derde kwartaal met 7 procent. Bij de NVM-makelaars staan momenteel bijna 100.000 woningen te koop.

Reageer op dit artikel