nieuws

Nieuw zwembad dicht wegens dakproblemen

bouwbreed Premium

Het zwembad in het gloednieuwe Bijlmer sportcentrum in Amsterdam- Zuidoost mag voorlopig niet worden gebruikt. In enkele houten liggers van de dakconstructie zijn vervormingen geconstateerd, zo heeft stadsdeel Zuidoost bekendgemaakt. Royal Haskoning doet onderzoek naar de oorzaak van de problemen.

Het zwembad werd ruim een week geleden in gebruik genomen. Juist vandaag was de officiële opening voorzien, maar volgens stadsdeelwethouder Emile Jaensch kan de veiligheid van het dak niet worden gegarandeerd. Het probleem heeft zich tamelijk onverwacht geopenbaard. Bij de oplevering begin augustus zijn geen afwijkingen waargenomen. Bij een inspectie ruim een maand later constateerde Bouw en Woningtoezicht vervorming van de liggers op één van de drie steunpunten.
De sluiting is volgens Jaensch een voorzorgsmaatregel. “Wij hebben de aannemers Van den Belt Sportaccommodaties uit Twello en BOT Bouw uit Heerhugowaard, op de hoogte gesteld van de problemen. De Groot Vroomshoop, leverancier van de gelijmde houtconstructie, heeft ons vervolgens laten weten dat er geen gevaar bestaat voor bezwijking. Maar de vervorming past niet binnen de normen van het Bouwbesluit. Wij willen geen risico nemen. Het zwembad blijft voorlopig gesloten.”

Lokaal probleem

Het stadsdeel laat de adviesgroep constructief ontwerpen van Royal Haskoning onderzoek doen naar de dakconstructie. Volgens ir. Jan Janssen kan binnen een paar dagen meer duidelijkheid worden geboden. De gebruikte dakconstructie is niet uitzonderlijk. Bovendien is sprake van een lokaal probleem. Het sportcentrum, een multifunctioneel gebouw met sporthal, zwembad en fitnessruimte, is ontworpen door Vera Yanovshtchinsky Architecten. Volgens Janssen treft de architect geen blaam. De oorzaak moet eerder worden gezocht in de kwaliteit van de constructie of de wijze van plaatsing. Aannemer BOT Bouw en De Groot Vroomshoop Gelijmde Houtconstructies, onderdeel van VolkerWessels, willen niet reageren op de geconstateerde gebreken.

Reageer op dit artikel