nieuws

Makelaars verwachten toch forse daling van huizenverkoop in België

bouwbreed Premium

Het aantal aanvragen voor een hypothecaire lening in België is in augustus met bijna 15 procent gedaald tegenover augustus 2007. “Dat is voor het eerst in jaren en een voorbode van een forse daling van de huizenverkoop”, luidde gisteren de eensgezinde conclusie van verschillende makelaarskantoren in Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi.

Het aantal aanvragen voor een hypothecaire lening in België is in augustus met bijna 15 procent gedaald tegenover augustus 2007. “Dat is voor het eerst in jaren en een voorbode van een forse daling van de huizenverkoop”, luidde gisteren de eensgezinde conclusie van verschillende makelaarskantoren in Brussel, Antwerpen, Luik en Charleroi.
Een nieuw verschijnsel is tevens dat duurdere huizen en villa’s langer leeg staan voordat ze verkocht worden. Volgens de makelaars kan dit ertoe leiden dat de verkoopprijzen in dit duurdere woningsegment, dat zijn top heeft bereikt, zullen gaan dalen. Daarbij gaat het om huizen en villa’s in de prijsklasse van 400.000 tot 800.000 euro. De makelaarskantoren verwachten de komende tijd een rush op huizen en villa’s in de prijscategorie van rond de 200.000 euro. In dat segment van de woningmarkt wordt geen prijsdaling verwacht.
Inmiddels blijken ook de banken in België sinds juli-augustus voorzichtiger met het toekennen van hypothecaire leningen. Zolang het om een lening gaat van 100 procent van de zuivere aankoopprijs, lenen de banken nog vlot. Maar wie ook voor de aankoopkosten (notariskosten van 3 procent en registratiekosten van 12 procent) wil lenen, vangt sinds drie maanden bot bij de banken. Dat komt omdat de banken vrezen dat de huizen de komende maanden wat in waarde zullen dalen, waardoor ze over onvoldoende borgstelling beschikken voor de leningen die ze hebben verstrekt zoals in de VS is gebeurd.

Reageer op dit artikel