nieuws

Kaasfabriek met typisch Beemsterontwerp

bouwbreed

De coöperatieve kaasmakerij Cono, bekend van onder meer Beemsterkaas, wil in het werelderfgoed de Beemster een grote nieuwe kaasfabriek bouwen. Een hele uitdaging om dat voor elkaar te krijgen, zegt directeur productie en technologie Wim Scholtens.

Reden genoeg om een architectuurprijsvraag uit te schrijven voor een ontwerp dat aansluit bij de monumentale omgeving maar ook praktisch is. De huidige huisvesting is aan de krappe kant; de nieuwe biedt meer capaciteit maar vooral meer ruimte: met 22.000 vierkante drie keer zo veel. “De gemeente Beemster is zeer terughoudend in het toestaan van ontwikkelingen in deze polder. Ze vindt de beoogde nieuwbouw wel erg groot en misschien daarom onhaalbaar. We staan nu voor de uitdaging met een ontwerp te komen waarvan de gemeente en ook andere organisaties zeggen: dat zien we zitten; het wordt toch iets moois.”
De nieuwbouw komt op hetzelfde terrein als de bestaande bouw: in de polder tussen Middenbeemster en De Rijp. Bijzonderheden van de Beemster zijn de verkavelingsstructuur en de karakteristieke bebouwing zoals stolpboerderijen en voormalige buitenplaatsen. Hoe een fabrieksontwerp daarbij valt aan te sluiten, is de uitdaging voor de architecten.
De oudste gebouwen op het Cono-terrein stammen uit de jaren dertig van de vorige eeuw. In de loop van de tijd is het complex geleidelijk uitgebreid. “Oud en nieuw staan door elkaar. Het is allemaal functioneel gebouwd. Ik durf gerust te zeggen dat wat er nu staat, niet echt fraai is. Mijn collega heeft het weleens foeilelijk genoemd.”
De trend om te kiezen voor fraaie architectuur werd vijf jaar geleden ingezet met de bouw van de nieuwe poederfabriek. Dat is de enige bestaande bouw die behouden blijft.

Proefdraaien

Scholtens hoopt dat over een jaar of twee de eerste paal de grond in kan. De oude kaasmakerij blijft tijdens de bouwwerkzaamheden nog even in bedrijf want de productie moet doorgaan. Na de oplevering moet de nieuwe fabriek eerst uitgebreid proefdraaien.
De architectenbureaus die zijn gevraagd een ontwerp te leveren zijn: Neutelings Riedijk architecten uit Rotterdam, Cepezed architecten uit Delft en Bastiaan Jongerius architecten uit Amsterdam. De beoordeling is in handen van een vijfkoppige jury onder leiding van Tjeerd Dijkstra (architect-stedenbouwkundige en voormalig rijksbouwmeester).
De overige leden zijn Michael van Gessel (landschapsarchitect), Mels Crouwel (architect en voormalig rijksbouwmeerster), Maarten Kloos (architect) en Wim Scholtens van Cono.

Reageer op dit artikel