nieuws

JCB-werkers leveren salaris in om 350 banen te redden

bouwbreed Premium

De ruim vijfduizend Britse werknemers van JCB, de fabrikant van graaf- en andere bouwmachines, leveren meer dan 60 euro per week loon in om de banen van 350 collega’s te redden.

De arbeiders gaan nu een kortere werkweek van 34 uur in vier dagen draaien en nemen de daarbij behorende loonsverlaging voor lief. JCB, dat wereldwijd aan achtduizend mensen werk biedt en vorig jaar 72.000 machines verkocht, heeft de vraag de afgelopen maanden zien kelderen. Het bedrijf kondigde in juli al vierhonderd ontslagen aan en deelde twee weken geleden mee de productie in de Britse fabrieken met nog eens 20 procent terug te draaien, wat 500 mensen hun baan zou kosten. Uitgebreide onderhandelingen met de vakbonden en de werknemers zelf hebben er nu echter toe geleid dat via een vrijwillige werktijdverkorting 350 banen gered worden. Directeur Taylor is tevreden met deze oplossing. “Op die manier kunnen we onze vakbekwame mensen in dienst houden en een goede uitgangspositie hebben als de markt weer opleeft.

Reageer op dit artikel