nieuws

Hybride laminaat heeft ingebouwde verlichting door transparante stroken

bouwbreed Premium

Plaatmateriaal dat laagsgewijs is opgebouwd uit dwars op elkaar gelijmde stroken hout, vermengd met enkele stroken transparant materiaal. Het is niet alleen licht, maar kan binnenshuis ook een rol spelen bij de verlichting.

Er bestaan diverse soorten plaatmateriaal waarin hout is verwerkt. Van het simpele triplex, meubelplaat en spaanplaat tot mdf, hdf en super tempered hardboard. De tekst van octrooi NL2000379 verwijst in eerste alinea’s naar gelamineerd, plaatvormig constructiemateriaal dat is opgebouwd uit houten stroken die laagsgewijs dwars op elkaar zijn gelijmd. J.W. van de Kuilen bedacht een variant daarop, waarin meerdere houten stroken zijn vervangen door stroken homogeen, transparant materiaal. Bijvoorbeeld van polycarbonaat, glas of plexiglas.
In de eerste plaats levert dat volgens de uitvinder een plaatmateriaal op dat lichter is dan de geheel houten variant, al lijkt het gebruik van massieve glasstroken wat dat betreft niet voor de hand te liggen. Een tweede eigenschap van het hybride plaatmateriaal wordt duidelijk als je kijkt naar de mogelijkheid om de transparante stroken te verwerken in een van de huidlagen van het plaatmateriaal. Om het zichtaspect te optimaliseren kiest Van de Kuilen voor een doorzichtige lijm op basis van bijvoorbeeld polyurethaan, formaldehyde, of polyvinylacetaat.
De transparante stroken in de huidlaag kunnen vanaf de kopse kant worden beschenen met een lichtbron, die eventueel ook kan zijn verwerkt in een buisvormige opening in die kopse kant. Als het materiaal vervolgens wordt verwerkt in een binnenwand, kunnen de transparante stroken een rol vervullen bij de verlichting binnenshuis. Zo kunnen ze zelfs de aanleg van kabels en verlichtingsarmaturen overbodig maken. Van de Kuilen: “Het zal duidelijk zijn dat met het constructiemateriaal interessante toepassingen denkbaar zijn. Onder meer de toepassing van diverse kleurstellingen die zichtbaar kunnen worden gemaakt en naar behoefte eenvoudig kunnen worden aangepast door het aanpassen van de gebruikte lichtbronnen.”
Voor gebruik van het plaatmateriaal in een buitenwand is een gelijkmatige sterkte in meerdere richtingen noodzakelijk. In dat geval moeten niet alleen de houten, maar ook de transparante stroken in het materiaal in loodrecht op elkaar staande richtingen worden verlijmd. Met als onvermijdelijk gevolg dat een deel van de transparante stroken onzichtbaar blijft en geen visuele bijdrage kan leveren aan de uiteindelijke constructie.
octrooinummer: NL2000379
houder: TU Delft
uitvinder: J.W. van de Kuilen

Reageer op dit artikel