nieuws

FSC-hout is voor Strukton niet heilig

bouwbreed Premium

Strukton sluit zich niet aan bij de grote bouwers die FSC-hout een streepje voor geven. Voor de aannemer uit Utrecht zijn ook andere keurmerken prima, mits het hout maar duurzaam geproduceerd is.

“FSC is niet heilig. Er zijn alternatieven. En je kunt zuiniger omgaan met hout. Steeds vaker huren we bekistingen”, stelt inkoper Jan den Hartog in de Strukton-uitgave Voorop.
Strukton geeft jaarlijks 2,5 miljoen euro uit aan de inkoop van hout. Bedrijven als BAM en Volker Wessels hebben in een convenant vastgelegd om bij eigen projecten FSC-hout te gebruiken. Bouwend Nederland en vakbond FNV juichen FSC eveneens van harte toe. Toch neemt Strukton een afwijkend standpunt in.
“Er is meer dan FSC”, zegt Den Hartog. “Het meeste hout gebruiken we voor bekistingen, 80 procent van onze inkoop is vuren. Onze leveranciers halen het uit Noord-Europa. Daar is de bosbouw al veel langer gericht op houtproductie. Voor elke gekapte boom worden twee nieuwe geplant. Ze hebben een voorraad voor meer dan honderd jaar. In de tropen staat men aan het begin van deze ontwikkeling”.

Beperkt beschikbaar

Kozijnen en deuren komen bij Strukton meestal rechtstreeks uit de timmerfabriek. Voor gevels en plinten wordt hardhout ingekocht. Gecertificeerd hout was een paar jaar geleden nog 20 tot 25 procent duurder, nu nog slechts 10 procent.
In de markt treft Strukton steeds vaker aan dat – vooral door overheden – concreet naar FSC-hout gevraagd wordt. Best lastig. Want volgens inkoper Den Hartog is FSC-hout slechts beperkt beschikbaar.
“Bij een paviljoen in Roosendaal bekleden we de gevel en trap met hout. Dit moest FSC zijn. Maar het was niet beschikbaar op de markt. Volgens de leveranciers zijn er verschillende alternatieven die net zo verantwoord zijn. Maar de klant wil toch liever FSC.
Den Hartog is blij dat sinds september naast FSC andere goedgekeurde keurmerken op de website van de stichting Keurmerk staan (www.smk.nl). Goed ook dat de overheid de inkopers gaat trainen. Volgens het motto: bestel op tijd en schrijf geen houttype voor maar een sterkteklasse. Met als voordeel dat de leverancier in plaats van tropisch teak of meranti ook robinia uit Polen of Hongarije kan bezorgen.

Reageer op dit artikel