nieuws

Combinatie van technieken nodig voor betere drinkwaterzuivering

bouwbreed Premium

Zelfs de meest geavanceerde waterzuiveringstechnieken op zichzelf zijn niet in staat alle organische onzuiverheden volledig te verwijderen.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van ir. Arne Verliefde aan de TU Delft. Hij deed onderzoek naar de verwijdering van onder andere geneesmiddelen en hormonen door nanofiltratie en reverse osmosis, de meest geavanceerde membraanfiltratietechnieken voor het verwijderen van kleine organische verontreinigingen.
Zelfs reverse osmosis membranen (de membranen met de kleinste poriën) zijn niet in staat om alle verontreinigingen volledig te verwijderen concludeert Verliefde. Een combinatie van nanofiltratie/reverse osmosis met andere waterzuiveringstechnieken zoals actieve koolfiltratie is dus noodzakelijk. Voor de Nederlandse drinkwaterzuivering is dit overigens geen probleem, omdat hier het principe van ‘meervoudige zuiveringsbarrières’ gehanteerd wordt. In landen waar de zuivering minder geavanceerd is, kunnen geneesmiddelen en hormonen wel een directe bedreiging voor het drinkwater vormen. Volgens de promovendus moet de komende jaren veel aandacht uitgaan naar preventief beleid om drinkwaterbronnen beter te beschermen tegen deze verontreinigingen.

Reageer op dit artikel