nieuws

Bouw stadsdeelkantoor van de baan door stijgende kosten

bouwbreed Premium

Stadsdeel Oud-West staakt vanwege de almaar stijgende bouwkosten de ontwikkeling van een nieuw stadsdeelkantoor.

De bouw in het Hallengebied gaat wel gewoon door, maar het ontwerp wordt getransformeerd tot een kantoorgebouw voor commercieel gebruik. Daarbij wordt de voorgenomen ondergrondse stadsdeelwerf geschrapt en vervangen door een garage met 200 parkeerplekken.
Oud-West zag het afgelopen jaar de kosten van het door Liesbeth van der Pol ontworpen gebouw al stijgen naar 26,5 miljoen euro. Dat leidde voor de zomer tot de val van stadsdeelvoorzitter Weevers. Nieuwe ramingen laten zien dat de bouwkosten nog verder kunnen stijgen. Naar misschien wel zo’n 36 miljoen, zo vreest stadsdeelvoorzitter Olij. Dat is hem te veel. De kostenstijging wordt vooral veroorzaakt door de bouw van de ondergrondse stadsdeelwerf; vanwege milieueisen een technisch complexe operatie.
De gemeente Amsterdam vindt de bouw van een kantoor op deze plek echter aantrekkelijk. Het ontwikkelingsbedrijf OGA neemt daarom de bouwopdracht over. OGA gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn het gebouw na oplevering te verkopen, dan wel te behouden voor huisvesting van gemeentelijke diensten. De fundering waar nu al aan wordt gewerkt, kan dienen als fundering voor de parkeergarage. Het stadsdeel blijft gehuisvest in het huidige kantoor.

Reageer op dit artikel