nieuws

‘Bestraf kraken effectiever’

bouwbreed Premium

Het uitgangspunt om het kraken volledig strafbaar te stellen onderschrijven wij ten volle. Maar het is absoluut noodzakelijk dat dit ook effectief gehandhaafd wordt. Ervaringen uit het verleden stemmen ons niet gerust”, schrijft NVB-directeur Frits Nuss aan de initiatiefnemers van VVD, CDA en ChristenUnie.

Het uitgangspunt om het kraken volledig strafbaar te stellen onderschrijven wij ten volle. Maar het is absoluut noodzakelijk dat dit ook effectief gehandhaafd wordt. Ervaringen uit het verleden stemmen ons niet gerust”, schrijft NVB-directeur Frits Nuss aan de initiatiefnemers van VVD, CDA en ChristenUnie.
Geregeld krijgt de vereniging klachten van leden dat de politie niet adequaat optreedt met alle financiële gevolgen van dien. Vaak gaat het dan om nieuwe panden die vanwege de marktomstandigheden even leeg staan. Soms gaat het om panden die wel al verhuurd zijn maar nog niet in gebruik genomen. Ook dan wil de politie niet optreden. Nog sceptischer is Nuss over de voorstellen ter bestrijding van de leegstand. Volgens de initiatiefnemers moeten eigenaren van leegstaande panden die melden bij gemeenten, verplicht overleggen en gedwongen toewijzing van huurders accepteren. Nog afgezien van de beperking van het eigendomsrecht, vindt Nuss dit een grote administratieve belasting die de leegstand niet helpt tegengaan.
Hij wijst er daarbij op dat de leegstand van met name kantoren geconcentreerd is in de verouderde en slechte delen van de voorraad. Die problematiek moet eerst worden opgelost. Dat kan door gemeenten en vastgoedeigenaren een integrale kantorenvisie te laten opstellen. Daarin moet ook nut en noodzaak en de mogelijkheid van sloop, vernieuwbouw en transformatie van verouderde kantoren worden meegenomen. Fiscale stimulansen zijn daarbij wel nodig, vindt Nuss.

Reageer op dit artikel