nieuws

Woningbouw VS bereiktlaagste stand sinds 1991

bouwbreed

Het aantal in aanbouw genomen nieuwe woningen in de Verenigde Staten is in augustus met 6,2 procent afgenomen tot 895.000 op jaarbasis. Dat is het laagste niveau sinds januari 1991.

Het cijfer is veel slechter dan verwacht. Analisten gingen in doorsnee uit van 950.000 in aanbouw genomen woningen. In juli waren dat er nog een herziene 954.000. In vergelijking met een jaar eerder werden in augustus 33 procent minder woningen in aanbouw genomen in de VS.
Het aantal verstrekte bouwvergunningen daalde in augustus tot 854.000 op jaarbasis, het laagste niveau sinds februari 1991. Dat is 8,9 procent minder dan in juli. Analisten hielden rekening met 930.000 afgegeven bouwvergunningen. In vergelijking met vorig jaar lag het aantal afgegeven vergunningen 36 procent lager. Bouwbedrijven in de VS snijden in hun woningproductie omdat door de hypotheek- en kredietcrisis steeds meer huiseigenaren hun woning worden uitgezet. Ook zijn de leeneisen veel strenger geworden waardoor minder hypotheken worden afgesloten. Door deze ontwikkelingen is de vraag naar nieuwe woningen afgenomen.

Grote Depressie

Bouwbedrijven zijn steeds pessimistischer over de toekomst. Uit cijfers van de Amerikaanse vereniging van huizenbouwers blijkt dat het vertrouwen in de branche deze maand op het laagste niveau terecht is gekomen sinds 1985.
De Amerikaanse huizenmarkt beleeft momenteel de grootste crisis sinds de Grote Depressie in de vorige eeuw. De huizenprijzen dalen sterk en één op de 416 huizenbezitters in de VS heeft met een executieverkoop te maken.

Reageer op dit artikel