nieuws

Stiwoga staat garant voor afbouw huis

bouwbreed Premium

Woningborg-dochter Stiwoga gaat de afbouw van woningen voor de volle 100 procent garanderen. Daarmee verhevigt het bedrijf de concurrentie met het GIW.

SDLqEen belangrijke verbetering voor de consument”, noemt Woningborg-directeur Rien Smit het laten vervallen van de grens van 19 procent dekking die Stiwoga nu in het garantiecertificaat heeft staan. “Wij garanderen bij een faillissement van de bouwer te allen tijde een volledige afbouw van de woning zonder kosten voor de koper. En dat doen we met terugwerkende kracht. De certificaten die tot nu toe zijn uitgegeven, krijgen dezelfde dekking.”
In maart dit jaar heeft Stiwoga het eigen garantiecertificaat voor nieuwbouwwoningen in de markt gezet. In tegenstelling tot het GIW dat aanvullende eisen op het Bouwbesluit koppelt aan het certificaat, gaat Stiwoga uit van de eisen van het Bouwbesluit. “Als de bouw en de woonconsumenten aanvullende eisen belangrijk vinden, dan moeten ze naar de minister van VROM stappen en zeggen: ‘hier hebben we een pakket eisen waarover we het eens zijn, zet die maar in het Bouwbesluit’, zo doen wij dat”, vindt Smit. Hoeveel de extra dekking Stiwoga gaat kosten, kan de Woningborg-directeur niet zeggen. “Het is bij enkele tientallen woningen voorgekomen dat de schade voor de koper hoger was dan 19 procent. Op dit moment is echter niet te voorspellen hoeveel we meer kwijt zijn. Maar we zijn in ieder geval kapitaalkrachtig genoeg om dat te kunnen dragen.”

Uitbreiding

Smit ziet tot zijn genoegen dat zijn certificaat ook zorgt voor uitbreiding van de markt. “Jaarlijks worden er zo’n 8000 nieuwe woningen op de markt gezet zonder certificaat. Nu blijkt dat dit vaak komt door de aanvullende eisen van het GIW. Want inmiddels hebben zich al enkele tientallen bouwers die niet bij het GIW zaten, zich bij ons aangesloten. Dat is alleen maar winst voor de kopers van nieuwe huizen.”

Reageer op dit artikel