nieuws

Rechter buigt zich weer over baksteenrel

bouwbreed

De selectie-eisen voor straatbakstenen zijn wat anders dan de technische eisen aan klinkers die geleverd worden. Dat is de kern van het kort geding dat Huwa-Vandersanden heeft gevoerd tegen Den Haag.

Huwa had het kort geding aangespannen om te voorkomen dat de gemeente Den Haag de levering van zo’n 8 miljoen straatbakstenen zou gunnen aan CRH-dochter De Bylandt. Volgens Huwa voldeden de monsters die De Bylandt geleverd had niet aan de eisen. Vooral de afstandhouders die in het bestek werden geëist voor strengpersstenen waren niet conform voorschrift, waardoor De Bylandt al in de selectiefase had moeten afvallen, vond de advocate van Huwa.
Onzin, vonden de gemeente en De Bylandt. Bij de inschrijving was nadrukkelijk vermeld dat de monsters alleen maar beoordeeld zouden worden op kleur en textuur. De eisen waar Huwa op wees, stonden in het hoofdstuk dat over de leveringsvoorwaarden gaat. Dat zijn dus eisen waar de stenen aan moeten voldoen bij levering.
Huwa en een gegadigde die al eerder was afgevallen, hadden ingeschreven met vormstenen waarvoor geen specifieke eisen aan de maatvoering waren gesteld. Aan strengpersstenen, het product waarmee De Bylandt was gekomen, waren die eisen wel gesteld. En dat ze in een ander hoofdstuk stonden, deed niet ter zake, vond Huwa. Bovendien is de uitstraling van een strengperssteen anders. Hoe anders, daar kwam de vertegenwoordiger van Huwa niet uit. “Het is een kwestie van gevoel. Ze voelen anders aan.”

Kleur en textuur

Advocaat Wim Heijltjes van De Bylandt was van de woorden van Huwa niet echt onder de indruk. “Als Huwa de eisen uit de leveringsvoorwaarden erbij betrekt, dan voldoen hun stenen ook niet aan de technische eisen. Het bedrijf kon en moest weten dat in de selectie alleen kleur en textuur een rol speelden.”
Hij vond daarnaast dat Huwa zijn beurt voorbij had laten gaan. Nadat de gemeente eind april het voornemen tot gunnen had geuit, was er tijd geweest voor Huwa in te grijpen. Vervolgens trok Den Haag dat voornemen weer in waarop De Bylandt een kort geding aanspande om wel gegund te krijgen. Ook toen had Huwa mee kunnen doen. “Wij zijn inmiddels 5 maanden verder. Dat kan niet de bedoeling van het aanbestedingsproces zijn”, aldus Heijltjes.
De rechter doet op 10 oktober uitspraak.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels