nieuws

Project mijnwaterwarmte op gang

bouwbreed

De warmtepomp van het mijnwaterproject ‘Gen Coel’ in Heerlen draait vanaf oktober twee maanden proef. Morgen wordt de kraan alvast symbolisch geopend door minister Cramer van VROM. Die handeling vindt plaats in het kader van een internationaal congres over mijnwater en duurzame energie.

Bouwkundig bestaat het project uit een vrij grote ruimte ‘met veel buizen’, weet een woordvoerster van de gemeente. De installatie bevindt zich onder een supermarkt in Heerlerheide, een nieuw stadsdeel van Heerlen. Bovengronds staat een nieuw complex met appartementen, winkels, een school en een bibliotheek. Dit is voorzien van vloer- en op sommige plaatsen wandverwarming. Ondergronds lopen leidingen naar aangeboorde mijngangen vol water.

Temperatuur

De temperatuur van het water op 700 meter diepte bedraagt zo’n 28 graden Celsius. Dat is voldoende om de gebouwen via een warmtepomp te kunnen verwarmen. Overigens wordt de ruimte van de supermarkt door de installatie gekoeld. Mocht de proef onderbroken moeten worden of zelfs mislukken, dan kan worden teruggevallen op ‘gewone’ verwarming en koeling.
Het internationale congres ‘Minewater08′ in het nabije Aachen is een verplichting bij de Europese subsidie. De kosten van de warmtepomp in Heerlen bedragen 13 miljoen euro, waarvan de helft door de Europese Unie is betaald, 4 miljoen door de gemeente Heerlen en de rest door een aantal deelnemende organisaties. Deskundigen uit de hele wereld confereren in Aachen over duurzame energie, in het bijzonder over het onttrekken van energie aan mijnwater in verlaten mijngangen. De installatie in Heerlen is in de afgelopen twee jaar aangelegd en is eigendom van woningstichting Weller. De techniek zou zo’n 55 procent minder uitstoot van kooldioxide veroorzaken dan traditionele verwarming en koeling.

Reageer op dit artikel