nieuws

Kabinet: Minder nieuwe woningen in 2009

bouwbreed Premium

Tussen de 80.000 en 83.000 nieuwe woningen moeten er in 2009 worden opgeleverd. Dat is minder dan de eerder afgesproken woningbouwafspraken 2005-2010.

Volgens het kabinet kan dat omdat de woningbehoefte is afgenomen wegens “een lagere demografische en economische ontwikkeling”. Ofwel, de bevolking groeit minder hard en mensen kunnen minder betalen.
Vreemd genoeg is in dezelfde volkshuisvestingbegroting te lezen dat, het door de regering als acceptabel geziene percentage woningtekort van 1,5 procent (100.000 huizen), niet in 2010, maar pas in 2012 wordt gehaald.
Om te zorgen dat de ambities ook daadwerkelijk uitgevoerd kunnen worden, is volgens het departement van minister Vogelaar flink gesneden in de regels en voorschriften waardoor bouwen makkelijker wordt en sneller kan. Ook streeft het kabinet naar een direct te benutten bestemmingsplancapaciteit van 130 procent.
Niet alleen de aantallen zijn voor Vogelaar belangrijk. Ook moet de kwaliteit omhoog zodat het aanbod beter gaat aansluiten op de vraag.
Het kabinet heeft het excuus voor als het allemaal niet lukt ook al gereed. “De kredietcrisis, de verlaging van de economische groeiverwachtingen, de oplopende rente en inflatie, de stijgende bouwkosten en beschikbare overheidsmiddelen”, kunnen nog roet in het eten gooien.

Reageer op dit artikel