nieuws

Financiering Zuidas-project onzekerder door bankencrisis

bouwbreed

De financiering van de Zuidas lijkt na de overname van de in nood verkerende bank Hallifax Bank of Scotland (HBOS) onzekerder geworden. De Schotse bank is een van de beoogde financiers van het Zuidas-project.

HBOS werd vorige week ternauwernood gered door de Britse hypotheekbank Lloyds TSB. De bank uit Schotland kwam vorig jaar april in beeld als mogelijke financier. Andere beoogde geldschieters zijn pensioenfonds ABP, Schiphol Group, ABN Amro, BNG, Fortis, ING Real Estate en Rabobank.
De kredietcrisis lijkt met het omvallen en overnemen van HBOS ook het Zuidas-project te raken. “Allicht maken we ons zorgen”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Voor de gemeente Amsterdam is het echter nog te vroeg om de gevolgen te overzien.

Inhoud

Sinds de bankencrisis merkt de gemeente in ieder geval nog geen terugtrekkende bewegingen van banken. “Al is het moeilijk in te schatten of de financiers niet akkoord gingen met het eerste projectvoorstel vanwege de inhoud van het voorstel zelf, vanwege de kredietcrisis, of om te onderhandelen.” Behalve de Schotse bank hebben de andere financiers ook last van de crisis. Zo heeft Rabobank 529 miljoen euro moeten afschrijven op slechte leningen en heeft Fortis 2,8 miljard euro moeten afboeken.

Reageer op dit artikel