nieuws

Eurlings: Ikea in Leiderdorp leidt niet tot extra files op A4

bouwbreed

Minister Eurlings (verkeer) denkt niet dat een nog te bouwen vestiging van het Zweedse woonwarenhuis Ikea bij Leiderdorp tot extra files op de A4 zal leiden. Van hem mogen de Zweden dan ook al beginnen met bouwen vóórdat hij een nieuw tracébesluit over de A4 Burgerveen-Leiden heeft genomen.

Eurlings schrijft dit in een antwoord op Kamervragen van D66-kamerlid Boris van der Ham. Die is bang dat de huidige flessenhals in de snelweg, die ervoor zorgt dat de files op de A4 tot de hardnekkigste van Nederland behoren, samen met de flinke drukte die een Ikea-vestiging met zich meebrengt, leidt tot nog langere files. Van der Ham dringt er in zijn vragen op aan de opening van de Ikea te laten afhangen van het tijdstip waarop de verbreding van de A4 een feit is. Eurlings vindt dat niet nodig, ook al omdat – doordat de plannen voor verdieping en verbreding van de A4 door de Raad van State naar de prullenbak werden verwezen – het nog jaren kan duren voordat de snelweg daadwerkelijk verbreed is.
De Groenlinksfractie in de Kamer is van mening dat Eurlings de gemeente Leiderdorp 18 miljoen euro moet terugbetalen. Leiderdorp steekt namelijk 18 miljoen uit eigen middelen in de verdieping en verbreding van de snelweg. Dat bedrag vloeit voort uit eerder gemaakte afspraken. Toen leek het erop dat de gemeente veel voordeel zou hebben van de verdiept aangelegde weg. Maar Leiderdorp blijkt veel moeite te hebben de benodigde miljoenen bij elkaar te krijgen. Reden voor Groenlinks om er bij Eurlings op aan te dringen het geld terug te storten. Eurlings antwoord dat hij daar niet over piekert.

Reageer op dit artikel