nieuws

Britse huizenkoper stuit vaak op gebreken en vertragingen

bouwbreed Premium

Britse huizenkopers worden vaak geconfronteerd met gebreken of vertragingen. Om die beter het hoofd te bieden, zal de sector zelf een gedragscode opstellen. Ook worden afspraken gemaakt over mogelijke schadevergoedingen aan gedupeerde bewoners.

Dat schrijft de karteldienst Office of Fair Trading na een uitgebreid onderzoek naar de praktijken onder woningontwikkelaars. De OFT wilde met name bekijken of er in de Britse woningbouw wordt gesjoemeld met de vrije concurrentie doordat bouwers vaak honderden stukken grond in voorraad houden. Volgens de OFT betekent dat echter niet dat de bedrijven in die sector daardoor de prijzen kunstmatig opdrijven. ”Dat woningbouwers veel stukken grond in voorraad houden, heeft alles te maken met de langdurige en verouderde vergunningsprocedures. Door een voorraad locaties aan te houden verminderen ze de risico’s die rond het verlenen van een vergunning bestaan”, aldus de OFT. De dienst stuitte echter wel op problemen en klachten bij de oplevering van woningen. De sector heeft daarop toegezegd zelf een vrijwillige gedragscode op te stellen, maar de OFT blijft dreigen met overheidsregulering als de code niet voldoende succes blijkt te hebben.
De Britse karteldienst geeft in het rapport ook een verklaring voor het ontbreken van buitenlandse bouwers. ”Dat komt doordat we hier op een andere manier werken. Een en hetzelfde bedrijf bezit de grond en bouwt ook de huizen, dat is een situatie die in andere landen minder voorkomt.”

Reageer op dit artikel