nieuws

Bouwers massaal in gebreke bij oplevering

bouwbreed

Van de tienduizend nieuwbouwwoningen worden er slechts 26 foutloos opgeleverd. Dat blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH).

Het gemiddeld aantal gebreken per woning ligt op 22. Daarmee is de daling van de afgelopen jaren niet doorgezet. Nico Stolwijk, manager collectief ledenbelang bij de VEH, wijt dat aan de aantrekkende bouwproductie. “Je ziet nu dat bouwers haast hebben en onder hoge druk moeten werken.” Ook het werken met buitenlandse werknemers gaat niet vlekkeloos. “Dat zorgt voor communicatieproblemen.”
Slechts bij 6 van de 2.315 onderzochte woningen werden geen defecten gevonden. Vijf van de zes huizen werden door bouwbedrijf Heilijgers uit Amersfoort gerealiseerd.
De Vereniging Eigen Huis hamert op klantgericht denken. “Bouwers doen er verstandig aan om voor de uiteindelijke oplevering een voorschouw te doen.” De belangenvereniging voor huizenbezitters zal pas tevreden zijn als het gemiddeld aantal gebreken onder de tien zakt. Om dat te bereiken heeft de VEH in 2003 samen met Bouwend Nederland de Stichting Klantgericht Bouwen opgericht.
Met als doel klantgerichtheid, opleveringskwaliteit en de kwaliteit van de totale bouwbranche op een hoger plan te krijgen. De stichting beheert een keurmerk voor bedrijven die goed scoren op genoemde aspecten. Bouwers met het keurmerk hebben gemiddeld 15 opleveringsgebreken, tegenover 22 in de markt.

Zelfgenoegzaamheid

Een positief geluid heeft de VEH ook. Op de drie onderzochte Vinex-locaties lag het gemiddelde aantal mankementen lager dan het landelijk gemiddelde (16,5). Maar dat zou geen reden moeten zijn tot zelfgenoegzaamheid voor bouwbedrijven. Stolwijk: “Het heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met de standaardisering van huizen.”
Kader

Reageer op dit artikel