nieuws

Ballast Nedam van hand tot hand

bouwbreed

Hurks bemachtigde vorige week een serieus belang in Ballast Nedam. Vele bedrijven gingen de Eindhovense bouwer afgelopen jaar voor.

In 1988 komt Ballast Nedam, dat dan 20 jaar bestaat, in handen van British Aerospace. De vliegtuigbouwer koopt het bouwbedrijf van Wedge, de investeringsmaatschappij van de Libanese zakenman Issam Fares. Wedge participeert dan al jaren in Ballast Nedam en slaagde er in 1983 in om de aannemer volledig in te lijven.
Het huwelijk met British Aerospace duurt niet lang. In 1993 besluit de vliegtuigbouwer, dat dan in financiële problemen verkeert, om Ballast Nedam weer te verkopen. Met Boskalis worden vergaande onderhandelingen gevoerd, maar tot een overname komt het niet. Waarom niet, is tot op de dag van vandaag onduidelijk.
Enkele maanden na het afketsen van de deal met Boskalis, wordt Ballast Nedam op eigen benen gezet. Het Duitse Hochtief verwerft 48 procent van de aandelen in het bouwconcern, 20 procent van het bedrijf gaat naar de beurs. De overige stukken komen in handen van Nationale Nederlanden en institutionele beleggers.

Moeilijke periode

In 2003 klopt investeringsmaatschappij Egeria op de deur. Ballast Nedam maakt op dat moment een moeilijke periode door. Het beleggingsvehikel van C0x26A-familie Brenninkmeijer ruikt zijn kans om de Nederlandse activiteiten van de bouwer over te nemen, maar legt uiteindelijk te weinig geld op tafel om Hochtief te doen zwichten.
Dat lukt projectontwikkelaar TCN en investeerder Wedge International een jaar later wel. Zij nemen het 48-procentsbelang van Hochtief over. Pogingen van TCN-topman Rudy Stroink om tot een fusie met Ballast te komen, lopen echter na een jaar van onderhandelen spaak. TCN en Wedge verkopen hun stukken daarop aan institutionele beleggers.
Mede dankzij een forse reorganisatie – Ballast Nedam trekt zich vrijwel geheel terug op de Nederlandse markt – belandt de onderneming in rustiger vaarwater. Geruchten over een mogelijk samengaan met Strukton steken nog wel de kop op, maar serieus blijken die niet te zijn.
Hurks is voorlopig de laatste ‘nieuwe’ grootaandeelhouder van Ballast. Hoewel topman Geert Hurks van het Eindhovense familiebedrijf vooralsnog niet aast op een fusie met of overname van de beursgenoteerde onderneming, sluit hij dat in de toekomst ook niet uit. Zeker is dat Hurks zijn belang wil vergroten.
Bij Ballast Nedam maken ze zich niet zo druk over de stappen van Hurks. Daarvoor hebben ze, eerst in Amstelveen en later in Nieuwegein, al te veel meegemaakt. De reactie van bestuursvoorzitter Theo Bruijninckx sprak wat dat betreft boekdelen. Hij heette Hurks in een telefonisch onderhoud ‘welkom’ en stelde hem een kop koffie in het vooruitzicht.

Reageer op dit artikel