nieuws

AMC Amsterdam ondergaat metamorfose

bouwbreed Premium

Het Emma Kinderziekenhuis AMC ondergaat de komende vier jaar een ingrijpende verbouwing. De bestaande verpleegafdelingen op de achtste etage van het Academisch Medisch Centrum worden helemaal opnieuw ingericht.

Ook neemt het kinderziekenhuis deels een extra etage in gebruik. Renovatie en uitbreiding vragen een totale investering van naar schatting 30 miljoen euro. Het huidige onderkomen is ruim twintig jaar oud. Volgens projectleider Marco van den Heuvel voldoet het met een capaciteit van 150 bedden niet meer aan de eisen van deze tijd.
“Vooruitgang in de zorg leidt er toe dat we meer te maken krijgen met chronisch zieke patiënten. Voor hen is het belangrijk dat ook in het ziekenhuis het gewone leven zoveel mogelijk doorgaat. Het gebouw moet daar op worden aangepast.”
Het ziekenhuis groeit naar een oppervlakte van 12.000 vierkante meter. De herinrichting voorziet onder meer in verbetering van de verblijfsaccommodatie. Zieke kinderen en hun ouders krijgen meer privacy en voorzieningen. Logeerfaciliteiten worden uitgebreid. Door toepassing van ict-technieken wordt de communicatie met het thuisfront makkelijker. Er komen meer mogelijkheden voor cultuur, sport en spel. “Onze patiënten willen hun vriendjes blijven ontmoeten. Om die reden biedt het ziekenhuis een bioscoop waar de nieuwste films worden getoond,” aldus Van den Heuvel.
Tijdens de verbouwing moet de zorg gewoon doorgaan. Het project is daarom in vijf bouwfases opgesplitst. Elke fase duurt ongeveer acht maanden. Het eerste deel daarvan wordt uitgevoerd in bouwteam onder leiding van VolkerWessels-dochterbedrijf Medicom 6. De latere bouwfases worden Europees aanbesteed.

Reageer op dit artikel