nieuws

Alkmaar in de fout bij kritiek op BAM

bouwbreed

De prijs die BAM Vastgoed op tafel heeft gelegd voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage in Alkmaar is wel degelijk marktconform.

Datconcludeert Royal Haskoning in een definitieve doorrekening van de offerte van BAM. Het verschil in de bouwkosten tussen de aanbieding van BAM en de berekeningen van Haskoning bedraagt minder dan 5 procent. “Dat is zo gering dat er van een marktconforme situatie gesproken kan worden”, rapporteert het adviesbureau aan de gemeente.
BAM legde begin deze maand een prijs neer van 35 miljoen euro. Die aanbieding werd door het gemeentebestuur hevig bekritiseerd. Het college noemde de offerte buitensporig hoog en raadde de gemeenteraad aan het bod van BAM vooral af te wijzen.
Het gemeentebestuur zag zich daarbij gesterkt door adviseur Haskoning, die de aanbieding van het Bunnikse bouwconcern als onvoldoende marktconform had bestempeld.
Naar nu blijkt, gebruikte het college echter voorlopige, onvolledige rekensommen van Haskoning. Die waren voor BAM negatief uitgevallen door “een gebrek aan informatie en onderbouwing van een aantal kostenposten”, stelt Haskoning nu zelf vast.
Vorige week kon BAM echter de benodigde gegevens verstrekken aan Haskoning, waarna het oordeel over haar aanbieding werd bijgesteld. “BAM heeft haar offerte wat aangepast”, laat woordvoerder Arno Pronk weten. “Bovendien hebben we inzicht gegeven in de opbouw van de aanbieding en zijn enkele onduidelijkheden weggenomen. Op basis daarvan wordt nu geconcludeerd dat onze prijs wel degelijk marktconform is.”
Of BAM de ondergrondse garage met 500 parkeerplaatsen mag bouwen, is uiteindelijk aan de gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders onderzoekt liever eerst de mogelijkheden voor een kleinere parkeergarage of een garage op een andere plek in de stad.
In Alkmaar is het een publiek geheim dat het gemeentebestuur de zogenoemde Schelphoek-garage liever helemaal niet ziet komen. De gemeenteraad dwong het college vorig jaar echter om de parkeerkelder van drie lagen toch door te zetten.

Reageer op dit artikel