nieuws

Twijfels over veiligheid Finse EPR-reactor

bouwbreed

De Finse autoriteit voor de nucleaire veiligheid STUK heeft een nieuw onderzoek gelast naar de bouw van de EPR-centrale in Olkiluoto. De dienst wil met name weten welke veiligheidsnormen zijn gehanteerd bij het laswerk voor de betonnen hoofdstructuur van de centrale.

De Finse autoriteit voor de nucleaire veiligheid STUK heeft een nieuw onderzoek gelast naar de bouw van de EPR-centrale in Olkiluoto. De dienst wil met name weten welke veiligheidsnormen zijn gehanteerd bij het laswerk voor de betonnen hoofdstructuur van de centrale.
De Finse centrale is de eerste European Pressured water Reactor ter wereld. De bouw wordt al jaren door problemen achtervolgd en ligt inmiddels ruim twee jaar achter op schema. Begin juli deed zich weer een kleine brand voor op de bouwplaats. STUK reageert met het nieuwe onderzoek op een rapport van Greenpeace waarin ernstige twijfels worden geuit over de bij het laswerk gehanteerde veiligheidsnormen. Greenpeace stelt dat hoofdaannemer Bouygues met het werk is begonnen voordat alle vergunningen waren verleend. ”De EPR-centrale wordt gebouwd met minder vergunningen dan een gewoon huis”, aldus een woordvoerder van de milieubeweging. STUK ontkent dat er onregelmatigheden zijn voorgekomen bij de goedkeuring van de ‘strategische structuur’ maar laat wel met spoed alle andere laswerken onderzoeken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels