nieuws

TU Delft wil ‘faculteit van de toekomst’

bouwbreed

Op de plek van het afgebrande gebouw van de Bouwkundefaculteit in Delft moet over vijf jaar een ‘faculteit van de toekomst’ staan. Over twee weken zal onderwijsminister Plasterk een oproep doen voor een internationale ideeënwedstrijd die tot een ontwerp voor een nieuw gebouw moet leiden.

Dat maakte decaan Wytze Patijn van de faculteit Bouwkunde vrijdag bekend. “We zijn op zoek naar goede visies op het gebouw. Minister Plasterk opent de prijsvraag op 13 september in het Nederlandse paviljoen tijdens de Biënnale in Venetië. Een mooie plek, omdat veel internationale architecten daar aanwezig zijn.”
Een woordvoerder van de TU Delft wilde nog niet ingaan op de precieze voorwaarden die aan een nieuwe faculteit gesteld worden. “Dat doen we pas op de dertiende. Vanaf die dag kunnen ontwerpers met belangstelling op de website www. buildingforbouwkunde.nl alle informatie vinden.”

Schetsontwerpen

Met de ideeënprijsvraag hoopt de faculteit Bouwkunde een “verdiepingsslag te maken. En antwoord op de vraag hoe zo’n gebouw er in de toekomst uit moet zien.” Heel expliciet stelt de TU dat de inzendingen de eerste aanzet vormen. “Al vragen we ook om schetsontwerpen. Het past in onze filosofie van research by design; design by research.”
De woordvoerder benadrukt dat de wedstrijd niet alleen voor architecten is bedoeld. “Ook bouwkundestudenten en andere professionele ontwerpers worden uitgenodigd mee te denken over een onderwijsgebouw voor de toekomst.”
De nieuwe eerstejaars die maandag hun studie beginnen, worden in het voormalige hoofdgebouw van de TU aan de Julianalaan in Delft gehuisvest.

Reageer op dit artikel