nieuws

Rush van buitenlandsebouwvakkers op België

bouwbreed

De afgelopen twee maanden hebben zich bij de Vlaamse aannemersorganisatie Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) of direct bij bouwbedrijven honderden buitenlandse bouwvakkers gemeld, die elders in de EU werden ontslagen.

Alleen al bij de VCB meldden zich ruim 300 buitenlandse bouwvakkers aan. Het gaat vooral om bouwvakkers die op bouwwerven in Groot-Brittannië, Ierland, Spanje en Portugal aan de slag waren, waar de bouwmarkt ineengestort is. Ook in de grote Waalse steden Luik, Mons en Charleroi hebben zich de laatste maanden opvallend meer buitenlandse bouwvakkers aangeboden.

Chronisch tekort

Ofschoon de bouw in België ook wat gas heeft moeten terugnemen, draait ze zowel volgens de VCB als de landelijke aannemersorganisatie Confederatie Bouw nog meer dan behoorlijk. Beide organisaties blijven klagen over een chronisch tekort van 20.000 bouwvakkers voor het hele land. Het gaat vooral om een vraag naar geschoolde bouwvakkers, dit in tegenstelling tot Spanje waar het aantal werkloze bouwvakkers elke maand met 25.000 stijgt, Ierland en Groot-Brittannië waar – naar verwachting – dit jaar minstens 100.000 banen in de bouw verloren zullen gaan. In deze landen worden de buitenlandse bouwvakkers het eerst afgedankt.

Verschil

Terwijl in sommige EU-landen Poolse bouwvakkers wegtrekken, is daarvan in België geen sprake. Een Poolse bouwvakker die tegen Belgische arbeidsvoorwaarden werkt, verdient nog altijd drie keer zoveel als in eigen land. Voor Roemeense en Bulgaarse bouwvakkers is dat verschil nog groter.
Intussen vraagt VCB-directeur Marc Dillen om de arbeidskaart, die voor bouwvakkers uit een lidstaat van de “oude” EU van vijftien lidstaten niet verplicht is, maar wel voor bijvoorbeeld Polen, Roemenen en Bulgaren af te schaffen. Dillen: “We moeten de bouwvakkers in de EU de kans bieden om zich zo snel mogelijk naar lidstaten te bewegen waar werk is en zo het tekort aan bouwvakkers wegwerken.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels