nieuws

Heraanleg stadsboulevards in Antwerpen veel duurder

bouwbreed Premium

Alleen al de eerste fase van de herinichting van de grote stadsboulevards (“leien”) in Antwerpen zal de Vlaamse staatskas meer dan het dubbele kosten van het oorspronkelijk vastgestelde plafond, 100 miljoen euro in plaats van 47 miljoen euro. Dat staat in een nota van de Vlaamse minister Crevits van openbare werken.

De werken aan de boulevards, die de stad doorkruisen, begonnen zes jaar geleden met de heraanleg van de Maria Theresialei en de Simon Bolivarplaats. Behalve de bijdrage van de Vlaamse overheid van 47,2 miljoen euro, zouden ook de busmaatschappij De Lijn en de gemeente Antwerpen respectievelijk 11,5 en 8,6 miljoen euro op tafel leggen. De werken waren nauwelijks begonnen, of het werd duidelijk dat ze meer zouden gaan kosten. Door de stijgende staalprijzen werd het prijskaartje vier jaar geleden al overstegen met bijna 12 miljoen euro en in september 2006 bleken de extra kosten reeds te zijn opgelopen tot bijna 35 miljoen euro.
Crevits heeft de Vlaamse regering nu om een extra krediet van 20 miljoen euro gevraagd waardoor de meerkosten tot 52,6 miljoen oplopen en de totale rekening voor de Vlaamse overheid tot bijna 100 miljoen euro. Er waren verschillende oorzaken voor de extra kosten. Zo werd de tunnel onder het gerechtsgebouw aan de Bolivarplaats pas afgewerkt nadat het nieuwe gerechtsgebouw was gebouwd in plaats van van tevoren, zoals eerst gepland was. Daardoor raakte de planning in de war hetgeen tot extra kosten leidden. Ook de heraanleg van de Bolivarplaats viel duurder uit dan verwacht. De vorige week werd bekend dat ook de bouw van de Oosterweelverbinding met de Lange Wapperbrug, die de Antwerpse Ring volledig moet maken, 600 miljoen euro duurder wordt dan was berekend, terwijl de werken nog niet eens zijn begonnen.

Reageer op dit artikel