nieuws

De Key bouwt containerhotel voor Poolse arbeiders

bouwbreed

Woningcorporatie De Key gaat in Diemen een werkhotel van containers neerzetten voor Poolse uitzendkrachten. Uitzendbureau Otto Workforce gaat de containers huren.

Het gaat om vijftig oude zeecontainers die omgebouwd worden tot werkhotel. De containers bemeten een oppervlak van 12,5 bij 2,5 meter en zijn voorzien van keuken, badkamer en toilet. Elke woning biedt onderdak aan een tot vier personen. Otto Workforce wil in totaal 140 werknemers in het werkhotel huisvesten.
De uitzendorganisatie huurt de containers van De Key, dat eigenaar van het containerhotel blijft. De Key levert de containers half oktober op. De verwachting is dat de eerste Polen in november intrek nemen in het door De Key ‘Labourhotel’ genoemde complex.
De containers komen in Diemen, aan de Bergwijkdreef, tegenover de containerflat voor studenten, die ook eigendom is van De Key.
Een deel van de containers gaat de Amsterdamse woningcorporatie zelf maken. Ook wordt een beroep gedaan op de Nederlandse aannemer SMT, dat eerder duizend containerwoningen voor studenten realiseerde aan Wenkebachweg in Amsterdam, naast de Bijlmerbajes. Deze containers werden in China gefabriceerd. De Chinese containers zijn goedkoper, vanwege de relatief lage kosten voor arbeid en materiaal.
Woningcorporatie De Key heeft sinds maart van dit jaar in Amsterdam een eigen fabriek – “Cont1rfabriek” – waarin het zelf wooncontainers produceert. De Key doet dit vooral om jaarlijks veertig moeilijk lerende kinderen van praktijkscholen werkervaring te laten opdoen. Daarnaast zijn containerwoningen een mogelijk interessante markt, vanwege de groeiende vraag naar flexibele huisvesting.
De Cont1rfabriek heeft tot nu toe vijftien containers omgebouwd tot woonruimte. De gebruikte, kale containers van de in Nederland gebouwde containerwoningen werden in het Rotterdams haven gekocht voor ongeveer 1000 euro. Voor zowel De Key als Otto gaat het om een proef. Als die succesvol blijkt, wil het uitzendbureau ook elders in het land containerhotels laten bouwen.

Reageer op dit artikel