nieuws

Belang mijnbouwer Chinalco in Rio Tinto mag van Australië

bouwbreed Premium

Australië geeft goedkeuring aan een grote minderheidsdeelname van de Chinese staatsmijnbouwer Chinalco in zijn Australische concurrent Rio Tinto.

De minister van Financiën van Australiëstelde twee voorwaarden. Ten eerste mag Chinalco zijn deelname niet verder uitbreiden dan de nu goedgekeurde 14,99 procent, zonder dit voor te leggen aan de Australische overheid. Verder mag het bedrijf niet proberen een bestuurder te benoemen bij Rio Tinto.
Het Chinese staatsbedrijf maakte eerder dit jaar bekend een minderheidsdeelname in Rio Tinto te willen opbouwen. Chinalco deed dit nadat het Brits-Australische BHP Billiton een vijandig bod had gedaan op Rio Tinto.
De Chinezen zijn bang dat het samengaan van beide mijnbouwers leidt tot een economische macht die de prijzen kan gaan dicteren.
Voor staalbedrijven, met als beste voorbeeld Arcelor Mittal, is dat ook de reden om partijen in de mijnbouw over te nemen. Dat maakt ze minder afhankelijk van de grote mijnbouwers.

Concurrentie

De Australische mededingingswaakhond zei vrijdag dat de megaovername van Rio Tinto door Billiton slecht zou kunnen zijn voor de concurrentie op de staalmarkt. BHP heeft behalve Australische goedkeuring ook de zegen nodig van de Europese, Amerikaanse en Zuid-Afrikaanse mededingingsautoriteiten.
De bestuursvoorzitter van BHP, Marius Kloppers, zei zondag dat aandeelhouders van Rio Tinto in afwachting van de goedkeuring terughoudend zijn ten aanzien van de overname. De verwachting is dat de verschillende autoriteiten voor het eind van het jaar met een beslissing komen.

Reageer op dit artikel