nieuws

Zweden: glasfiber in prefab bruggen

bouwbreed Premium

Massaproductie van geprefabriceerde elementen voor bruggen en viaducten van glasfiber is een optie waarvoor met steun van de Zweedse rijkswegendienst in een disseratieproject een concept is opgesteld door de technische universiteit Chalmers in Gotenburg. In het concept bestaan de dragende delen uit v-vormige glasvezelbalken die aan de onderkant zijn versterkt met koolvezel. Het brugdek wordt gemaakt van staalvezelversterkt beton. Deze prefab-elementen kunnen op locatie worden gemonteerd in twee weken, zo meent onderzoeker Peter Harryson. Economisch voordelig wordt de aanpak daarmee op zichzelf nog niet, maar wel als er sprake is van productie op grote schaal. Ook vanuit het oogpunt van levensduur is glasfiber aantrekkelijk. “Een positief aspect is ook de verbetering van het arbeidsmilieu, want betongieten en -vlechten op de bouwplaats is zwaar werk.”

Massaproductie van geprefabriceerde elementen voor bruggen en viaducten van glasfiber is een optie waarvoor met steun van de Zweedse rijkswegendienst in een disseratieproject een concept is opgesteld door de technische universiteit Chalmers in Gotenburg. In het concept bestaan de dragende delen uit v-vormige glasvezelbalken die aan de onderkant zijn versterkt met koolvezel. Het brugdek wordt gemaakt van staalvezelversterkt beton. Deze prefab-elementen kunnen op locatie worden gemonteerd in twee weken, zo meent onderzoeker Peter Harryson. Economisch voordelig wordt de aanpak daarmee op zichzelf nog niet, maar wel als er sprake is van productie op grote schaal. Ook vanuit het oogpunt van levensduur is glasfiber aantrekkelijk. “Een positief aspect is ook de verbetering van het arbeidsmilieu, want betongieten en -vlechten op de bouwplaats is zwaar werk.”

Reageer op dit artikel