nieuws

Zware Duitse kritiek op producent van kalkzandsteen Xella

bouwbreed

Bouwstoffabrikant Xella ligt onder vuur vanwege de grootschalige verkoop van slechte kwaliteit kalkzandsteen. Experts hebben het Duitse weekblad Sterntoevertrouwd dat de kalkzandsteen mogelijk is gebruikt in 45.000 gebouwen, vooral woningen in Noordrijn-Westfalen.

Bouwstoffabrikant Xella ligt onder vuur vanwege de grootschalige verkoop van slechte kwaliteit kalkzandsteen. Experts hebben het Duitse weekblad Sterntoevertrouwd dat de kalkzandsteen mogelijk is gebruikt in 45.000 gebouwen, vooral woningen in Noordrijn-Westfalen.
De bekritiseerde kalkzandsteen is acht jaar lang geproduceerd in drie fabrieken en werd tot 1996 in de handel gebracht. Xella koos ervoor in het productieproces de noodzakelijke brandkalk – in elk geval ten dele – te vervangen door een afvalproduct afkomstig van de rookgasontzwaveling in steenkoolgestookte energiecentrales. De stenen kwamen onder het merk KS (Kalksandstein) op de markt, hoewel de eigen brancheorganisatie gedetailleerd waarschuwde voor de mogelijk negatieve gevolgen. Een interne mededeling van Xella bewijst dat de fabrikant de waarschuwing negeerde.
De slechte stenen blijken onder invloed van vocht hun vastheid te verliezen. Wanden scheuren en raken hun stabiliteit kwijt. Xella gaf vorig jaar al het gebruik van de stenen toe, maar nu pas komt de ware omvang van het schandaal tot uiting, claimt Stern. Haniel, de moedermaatschappij van Xella, spreekt van 265 getroffen gebouwen. Op grond van de lange productietijd telt Stern tot 45.000 gebouwen. In enkele gevallen heeft Xella eigenaren schadeloos gesteld onder de voorwaarde niets naar buiten te brengen.
Haniel heeft Xella in de etalage geplaatst. De nieuwe eigenaar zou vrijgesteld zijn van de gevolgen van het kalkschandaal.

Reageer op dit artikel