nieuws

Voor duizenden panden in Maasstad dreigt verzakking

bouwbreed Premium

Als het even tegenzit moet in Rotterdam de fundering worden hersteld van zesduizend op hout gefundeerde panden. En als het tegen blijft zitten dreigen 1500 op staal gefundeerde woningen in een slappe bodem weg te zakken.

Problemen met de funderingen doen zich voornamelijk voor in zeven deelgemeenten op de rechter Maasoever.
Bewoners die over scheurende muren klaagden, over verzakkende stoepen en over vervormde kozijnen deden de gemeente ertoe besluiten een inventarisatie te maken van het aantal panden dat schade kan oplopen door problemen met het grondwater en de fundering. “Het eerste treft minstens vijfhonderd panden”, rekent gemeentelijk woordvoerder Farida Aghris voor, “en het tweede zeker duizend panden.” Ze zijn allemaal voor 1960 gebouwd in de strook die van Delfshaven in noordoostelijke richting naar Hillegersberg en Schiebroek loopt.
De gemeente schat de kans dat zich werkelijk problemen voordoen met de fundering, op 5 tot 30 procent. “Een tweede onderzoek moet in de loop van dit jaar de aannames concreter maken”, zegt Aghris. Ook die gaat niet in op de staat waarin elke afzonderlijke fundering verkeert; deze kennis moet uit een specifiek onderzoek komen. Eigenaren kunnen vanaf morgen via www.rotterdam.nl/funderingsloket nagaan hoe ze een nader onderzoek kunnen organiseren.
Zo’n studie vergt al snel een paar duizend euro en als de uitkomst ‘herstellen’ is, kan daar nog eens 60.000 euro bijkomen. Geld dat de eigenaar zal moeten uitgeven, want “die is nu eenmaal verantwoordelijk voor het onderhoud en dus ook voor de fundering”, benadrukt Ahgris. Rotterdam komt eigenaren die dat niet kunnen betalen tegemoet met een lening. De gemeenteraad bespreekt in september de voorwaarden en stelt dan ook de rente vast. Naar verwacht zal die een paar procent onder de marktrente van dat moment liggen. Eigenaren kunnen sinds 1 juli zo’n herstellening aanvragen. Na 1 janua

Kopen

Rotterdam staat op herstel. Wanneer dat om wat voor reden niet loont, zou de gemeente kunnen overwegen om het pand op te kopen. Ahgris: “Alleen als allerlaatste optie wanneer het pand een risico vertegenwoordigt. Maar over het geheel genomen valt de kwaliteit best mee.”
Circa de helft van de maximaal zesduizend woningen is het bezit van corporaties; de andere helft is particulier eigendom. Bij een groot deel daarvan is de mankerende fundering al eerder aangepakt. Want de funderingsproblemen spelen al langer in het westen van Nederland. Ahgris: “Maar in Rotterdam is het niet slechter gesteld dan elders.”

Reageer op dit artikel