nieuws

Ventilatie goed voor luchtkwaliteit

bouwbreed

Het is mogelijk de luchtkwaliteit in een bestaande woning te verbeteren en tegelijkertijd minder energie te gebruiken. Dat stelt Marcus Lightfoot van Innosource in Staphorst.

Het is mogelijk de luchtkwaliteit in een bestaande woning te verbeteren en tegelijkertijd minder energie te gebruiken. Dat stelt Marcus Lightfoot van Innosource in Staphorst.
Het bedrijf levert Air Comfort Control (ACC), een ventilatiesysteem met vraaggestuurde mechanische aanvoerroosters per vertrek en mechanische afzuiging in de bestaande luchtafvoerkanalen.
De besparing op aardgas zou oplopen tot ruim 300 kubieke meter aardgas per jaar voor een half vrijstaande woning met verbeterde kierdichting. Volgens Lightfoot komt dat door het verwijderen van woonvocht. Het opwarmen van vochtige lucht vraagt namelijk meer energie dan het opwarmen van droge lucht. Bovendien is ACC een systeem dat zorgt voor een betere kwaliteit van de lucht in de woning. Uit een proef in Rotterdam met filters in de aanvoerroosters blijkt dat binnenlucht in een woning met ACC kan voldoen aan de Europese norm voor fijn stof. Bewoners mogen wel een raam openzetten, maar het duurt na het sluiten van het raam enkele uren voordat de ventilatie weer in balans is. Filters met actieve koolstof kunnen ook de roetdeeltjes van dieselmotoren verwijderen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels