nieuws

‘Te gek dat pensioengeld in buitenlandse infra zit’

bouwbreed Premium

Het kabinet moet snel om de tafel met ABP en PGGM om te praten over investeren in Nederlandse infra. Dat vindt Ed Nijpels die in de commissie Ruding heeft gekeken naar de mogelijkheden van pps in infrastructurele projecten.

‘Te gek dat pensioengeld in buitenlandse infra zit’

“Het is toch raar dat ons pensioengeld wel in buitenlandse infrastructuur wordt gestopt, maar niet in ons eigen land”, zei Nijpels tijdens het topdebat over bouw en infra in het Scheveningse Kurhaus. Hij lichtte daar het rapport van de commissie Ruding toe die veel ziet in private financiering van wegen en spoorwegen. Sneller, goedkoper en beter, is de conclusie.
Die financiering kan op twee manieren. Direct door voorfinanciering van lijninfrastructuur die nu al in het MIRT zitten, waardoor daar ruimte komt voor noodzakelijke nieuwe projecten waarvoor geen overheidsgeld is. Of indirect door de oprichting van een regionaal pps-fonds voor kleinere infrastructurele projecten.
De pensioenfondsen willen maar al te graag, weet Nijpels. Dit werd bevestigd door oud-PGGM-topman Karel Noordzij. “Daarom moeten we snel om de tafel met de pen­sioenfondsen”, vindt de ONRI-voorzitter.
Verder vindt hij dat het bedrag waarbij het Rijk nu bekijkt of een publiek-private samenwerking (pps) lucratief is, gehalveerd moet worden. De berekening wordt nu losgelaten op projecten die hoger uitkomen dan 112,5 miljoen euro.
Hij noemde het opvallend dat in de huidige vergelijking tussen private of publieke financiering, de laatste vaak beter scoort. Waar dat aan ligt, kan hij slechts vermoeden. Wellicht is het te wijten aan het oude standpunt dat de minister van Financiën goedkoper zou kunnen lenen. “Dat is achterhaalt”, meent Nijpels.
Bovendien wordt vaak vergeten dat de kostprijs voor een belangrijk deel afhangt van de risico’s die naar de markt geschoven worden. Hoe meer risico’s – zeker als die niet te beheersen of te verzekeren zijn – des te hoger de prijs. Bij de onderbouw van de HSL-Zuid scheelde dat zomaar 30 procent. “De risico-allocatie moet worden verbeterd”, vindt hij dan ook.

Reageer op dit artikel