nieuws

Studenten tonen verborgen mogelijkheden van beton

bouwbreed

De winnaars van de derde Concrete Design Competition 2007/2008 tonen verborgen mogelijkheden van beton.

De deelnemers aan wedstrijd kregen de opdracht te zoeken naar toepassingen van beton die voorbij de gewone mogelijkheden gaan. Ook werden ze aangemoedigd beton te combineren met andere materialen.
Dat leidde tot verrassende voorstellen, zoals roterende betonkolommen van Wouter Notenbomer van de TU Delft, zingend beton van Thorsten Schneider en panelen van geperforeerd ultrahogesterktebeton van Gertjan Rohaan; de laatste twee van de TU Eindhoven.
Alle drie ontvingen een eervolle vermelding. De jury beoordeelde hun inzendingen als ‘a nice idea’, een verkenning van de mogelijkheden van beton die echter nog onvoldoende aansluit op de praktijk.

Orchideeën

Twee van de 35 Nederlandse inzendingen kregen een prijs. Ryoko Ikeda legde bloembladeren van orchideeën in een kistje en vulde dat met beton. Het resultaat noemt zij Sakura Concrete. De jury onder leiding van architect Maurice Nio waardeerde dit als ‘pure poëzie’. “De combinatie van beton met fragiel levend materiaal geeft ‘soul’ aan het materiaal en de elementen”, stelt de jury. “Sakura Concrete is emotie, is duurzaam op zijn eigen manier en vormt een bron van inspiratie voor andere ontwerpers.” Niet duidelijk wordt hoe Sakura Concrete in de praktijk kan worden toegepast. De levende materie blijft immers dood in het beton achter.
Dat ligt anders met de gezamenlijke inzending van Karmen Rosa de Maaré, Rikje Maas en Gertjan Rohaan. Zij ontvingen een prijs voor een wand van beton met een structuur die lijkt op de microstructuur van ultrahogesterktebeton. De groep stelt voor de opgeschaalde poriën op te vullen met bollen water, die kunnen bijdragen aan het opslaan en afgeven van energie in de wand. De jury waardeert het uitgebreide onderzoek voor deze ‘Sense of Scale’ dat leidde tot integratie van bouwtechniek, bouwfysica en architectuur. “Het is een moedig onderzoek met wat ruwe kantjes. Het idee van minder materiaal, meer oppervlak en daarmee betere accumulatie spreekt ons zeer aan.”

Masterclass

De Concrete Design Competition is een tweejaarlijkse wedstrijd voor studenten uit acht landen van Europa en Turkije. Het doel is het onderzoek van beton voor architectonische toepassingen te stimuleren.
In Nederland is de organisatie in handen van het Cement0x26BetonCentrum in ‘s-Hertogenbosch, de organisatie voor de belangenbehartiging en promotie van de cementindustrie. Aan de wedstrijd namen 370 studenten deel, waarvan 41 een prijs ontvangen en mogen deelnemen aan een masterclass in België. Ze krijgen daar de gelegenheid in een internationale omgeving zich nog verder te verdiepen in het materiaal beton.

Reageer op dit artikel