nieuws

Stroom sciencepark elegant omgezet

bouwbreed

Aannemersbedrijf Dekker Krabbendam legt de laatste hand aan een transformatorgebouw in het Sciencepark Amsterdam in opdracht van Nuon Tecno. Achter een geschubde huid van cortenstaal gaan straks drie 150/10 kV transformatoren schuil inclusief de bijbehoren schakelinstallaties.

Technisch is het gebouw vergelijkbaar met dat van andere 150 kV transformatorstations van energieleverancier Nuon. De in het veld extra afgeschermde hoogspanningskabels komen hier uit de grond, terwijl ze in niet-stedelijke gebieden meestal via hoogspanningsmasten binnenkomen. Dat gegeven, plus de stevige welstands­eisen die gelden voor dit Science Park in de Watergraafsmeer, inspireerde architect Willem Schutter tot een ontwerp dat in zijn woorden “als het ware uit de grond oprijst”. De vorm met roestbruine lobben bekleed met cortenstaal komt omhoog in een klein groen hoekje van het park. De lobbenvorm wordt zoveel mogelijk doorgezet op het dak, dat Schutter als een vijfde gevel beschouwt. Zeker in dit geval, nu ernaast een hoog universiteitsgebouw verrijst, waarvan de gebruikers straks op het trafostation neerkijken.
Om het roosterdak boven de drie betonnen trafoboxen ook in cortenstaal uit te voeren was Nuon echter net iets te gortig. Ter plaatse van de transformatoren moet het dak openblijven en fungeert het vooral als kooi van Faraday. Het wordt daarom in thermisch verzinkt staal uitgevoerd.

Nichemarkt

Schutter bespeelt een bijzondere nichemarkt voor een architect. Hij legt zich al jaren toe op transformator-, stadsverwarmings- en koudehuis(jes) en andere installaties die onderdak behoeven in gebieden met (hoge) welstandseisen. Het liefst bouwt hij zijn creaties zorgvuldig op uit één materiaal, als het maar niet het gewassen beton is waaruit zoveel onooglijke nutshuisjes liefdeloos zijn opgetrokken.
Anders dan de bekende warmtekrachtcentrale van Liesbeth van der Pol op de Utrechtse Uithof is het cortenstalen gebouw in Amsterdam niet zelfdragend uitgevoerd. Het materiaal wordt in handzame platen in dikten van 2 millimeter met een kliksysteem op een houten regelwerk bevestigd. Dat is op zijn beurt bevestigd aan het metselwerk erachter of de prefab betonnen trafoboxen.
Nuon Tecno heeft aan de hand van de vormgeving van Schutter het ontwerp verder uitgewerkt en de bouwdirectie gevoerd.

Reageer op dit artikel