nieuws

Schiebroek Energiedak in zes jaar terugverdiend

bouwbreed Premium

Op het dak van het Koning Willem I College in Den Bosch wordt na de bouwvak het Schiebroek Energiedak aangelegd, een onlangs gepatenteerd systeem dat energie haalt uit zonnewarmte en koude energie middels uitstraling in de nacht. In combinatie met een warmtepomp levert het dak een aanzienlijke besparing op van het aardgasverbruik.

Het door Volantis-Hollman Adviseurs ontworpen energiebesparingssysteem wordt door Installatiebedrijf Unica geïnstalleerd. Het dak moet zowel in de winter als in de zomer een belangrijke energieleverancier worden. Het Koning Willem I College verwacht de investering in vijf tot zes jaar terug te kunnen verdienen. Zou het systeem in combinatie met koeling toegepast zijn – wat door een vergunningenkwestie niet mogelijk is – dan zou de terugverdientijd zelfs beperkt zijn tot vier jaar.
Als het aan Volantis Hollman Adviseurs uit Venlo had gelegen, was het energiesysteem nóg duurzamer en zuiniger geweest. Want de berekeningen wezen uit dat warmte- en koudeopslag in de bodem voor het 36.000 vierkante meter grote complex erg aantrekkelijk was. Maar de provincie Brabant zag grote problemen bij het noodzakelijke vergunningtraject. Het College is als ROC gevestigd op een voormalig kazerneterrein in Den Bosch en dat ligt van oudsher midden in het gebied waaraan bierbrouwer Heineken grondwater onttrekt. Wanneer het ROC ook in de bodem gaat roeren, kan het nabijgelegen natuurgebied Bossche Broek verdrogen.
Geen vergunning dus, maar voor het alternatief hoeft Volantis zich niet te schamen. Het ingenieursbureau ontwierp een verwarmingssysteem waarin het Energiedak een centrale positie inneemt. De zon verwarmt een mengsel van water en glycol dat in slangen direct onder de dakbedekking stroomt. Het dak is overigens gewoon beloopbaar. Het warme water wordt in twee tanks opgeslagen waarna het naar de warmtepomp gaat. Deze zet laagwaardige warmte om in hoogwaardige, voor het gebouw bruikbare warmte.
Het Schiebroek Energiedak moet niet worden verward met het Energydak, bij de ontwikkeling waarvan Schiebroek eveneens betrokken was. De systemen verschillen sterk in uitvoering, maar werken volgens hetzelfde principe. Bij beide systemen stroomt direct onder de dakbedekking een vloeistof door een stelsel van kanalen dat de warmte opneemt en elders weer afgeeft. Het stelsel is feitelijk één grote warmtewisselaar. Het koelmiddel, een mengsel van water en glycol, stroomt bij het Energiedak niet door kunststof lamellen zoals bij het Energydak, maar door een kunststof slang die voorzien is van een aluminium mantel. Deze slangen worden ingeklemd in een aluminium profiel dat verlijmd is in de polystyreen dakisolatie. Er is overigens ook een milieuvriendelijke houtvezelplaat voorhanden. Door het ontwerp van het slangenstelsel is in het Energiedak slechts 0,18 liter glycol per vierkante meter nodig, terwijl het Energydak circa 1,3 l/m2 nodig heeft.
Een ander belangrijk verschil betreft de applicatie. Die is bij het Energiedak beduidend eenvoudiger doordat er veel minder koppelingen nodig zijn. Een sectie van 12 vierkante meter heeft slechts twee koppelingen nodig. De koppelingen zijn bij het Energydak van kunststof met een stalen verenklem, terwijl het Energiedak rvs koppelingen gebruikt.

Kunststof dakbedekking

De waterkerende toplaag van het Schiebroek Energiedak bestaat uit éénlaagse kunststof dakbedekking. De soort kunststof maakt niet zoveel uit, zolang de banen maar met een föhn zijn te bevestigen. Een brander zouden de onderliggende leidingen beschadigen.
Volantis heeft de prestatie van de verschillende daken in een proefopstelling vergeleken. Het Schiebroek Energiedak presteert blijkens het onderzoek beter. De verschillen zijn deels te verklaren door het type stroming. Een andere reden schuilt volgens het adviesbureau in de zogeheten vinfactor, het warmteoverdragend oppervlak van dak naar medium. Het overdrachtsvlak is bij het Energydak niet groter dan de elementen zelf. Bij het Schiebroek Energiedak wordt het overdrachtsvlak gevormd door de aluminiumplaten die het gehele dakoppervlak bestrijken.

Belangrijke overweging voor het Koning Willem I College om te kiezen voor het Schiebroek Energiedak zijn de lagere investering en onderhoudskosten. Omdat de volumestroom een factor 3 kleiner mag zijn bij een gelijkblijvend pompdrukverschil, heeft de pomp 70 procent minder energie nodig. De pompen, inclusief appendages en warmtewisselaars in de installaties kunnen daarom veel kleiner gedimensioneerd worden. Bij de Energydaken is gebleken, dat de lamellen door uitzetting en krimp fors kunnen bewegen ten opzichte van de isolatie waar ze ingeklemd liggen. De verplaatsing kan met gemak oplopen tot ruim een decimeter. Daardoor kunnen de koppelingen tussen de lamellen loslaten en kan zelfs schade aan de dakbedekking optreden. Bij het Energiedak, zal dit minder het geval zijn, zo verwacht Volantis, omdat de slangen in twee richtingen zijn ingeklemd en vanwege de speciale verlijming van de aluminium wisselaar.

Lagere onderhoudskosten

Reageer op dit artikel