nieuws

Positie van zzp’ers blijft onduidelijk

bouwbreed

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) is niet waterdicht. De Arbeidsinspectie kan een zelfstandige toch aanmerken als werknemer. De Aannemersfederatie Nederland wil dat de politiek hier iets aan doet.

Het leek na jaren steggelen zo mooi geregeld. De Belastingdienst geeft een VAR af die ook geldt voor de werknemersverzekeringen. Naheffingen van uitkeringsinstantie UWV zouden niet meer voorkomen. Dat is gelukt, maar nu gooit de Arbeidsinspectie roet in het eten. Die kijkt naar de feitelijke situatie op de bouwplaats. Is er sprake van een gezagsverhouding, dan merkt de AI de zzp’er als werknemer aan.
Dit houdt in dat de opdrachtgever van de zelfstandige een zorgplicht en verantwoordelijkheid heeft voor de arbeidsomstandigheden. Als er onverhoopt een ongeluk gebeurt, dan hangt de opdrachtgevende aannemer ook nog eens voor de boete van de AI.
Aanleiding voor de discussie die de federatie nu wil aanzwengelen, is een ongeval in St. Michielsgestel, waar een pas gemetselde muur omviel waarbij een 22-jarige zzp’er om het leven kwam. Het was een winderige dag. Op last van de uitvoerder moesten drie zzp’ers ander werk uitvoeren dan zij voor de onderaannemer die hen had ingeschakeld, moesten verrichten. Die waarschuwden nog dat de pas gemetselde muren nog niet stabiel en onvoldoende gestut waren om al verder aan te werken. De waarschuwing werd genegeerd, met alle fatale gevolgen van dien.
Na onderzoek stelt de AI dat er sprake is van een gezagsverhouding en de gespecialiseerde aannemer derhalve verantwoordelijk is. Die was die dag niet eens op het werk en wist dus ook niet van de opdracht van de uitvoerder die niet eens bevoegd was om de zelfstandigen opdrachten te geven.

Duidelijkheid

De aannemersfederatie wil nu dat er duidelijkheid komt. Daarbij zou de AI de VAR-verklaring ook moeten accepteren als bewijs dat het gaat om zelfstandigen en niet om werknemers. Daarbij vindt de federatie ook nog eens dat het raar is om de gespecialiseerde aannemer aan te spreken die niet eens de opdracht gegeven heeft.
“Als de AI een andere definitie van zelfstandige blijft hanteren, kan het niet zijn dat hoofdaannemers die steeds meer werk uitbesteden aan gespecialiseerde aannemers buiten schot blijven”, vindt Truus Remkes van de federatie. Maar in eerste instantie moet de overheid iets doen aan de verschillende definities door verschillende overheidsinstanties, vindt zij.

Reageer op dit artikel