nieuws

Litouwse bouwvakkersuitgebuit in Engeland

bouwbreed

De Britse bouwbond UCATT heeft systematische uitbuiting van Litouwse bouwvakkers ontrafeld bij de bouw van een ziekenhuis in Mansfield in Midden-Engeland. De mannen worden zwaar onderbetaald.

De Litouwers werkten voor onderaannemer Produm, een plafonds- en wandensteller. Officieel kregen zij omgerekend 7,50 euro per uur, terwijl het minimumloon op ruim 9 euro ligt. In de praktijk kregen ze veel minder omdat de baas hoge rekeningen presenteerde voor kost en inwoning. In een enkel geval hield een Litouwer 11 euro per week over. Ook kregen de mannen geen overwerk uitbetaald terwijl ze vaak meer dan 70 uur per week maakten. “We hebben bij de bond een omvangrijk dossier opgebouwd over de misstanden bij koppelbazen. Deze zaak is de ergste die we hebben gezien. Deze werknemers waren vrijwel berooid. Het feit dat dit is gebeurd op een publiek-private bouwplaats waar geld van de belastingbetalers heen gaat, maakt het helemaal schandalig”, zegt secretaris-generaal Alan Ritchie van UCATT/
Het schandaal is pas laat naar boven gekomen, omdat de Litouwers bang waren om de bond in te schakelen. Zij deden dat pas nadat zij vijf weken helemaal geen cent meer hadden gezien. Vorige week heeft de bond met hoofdaannemer Skanska en onderaannemer Baris die Produm weer had ingehuurd, om de tafel gezeten. Daar is afgesproken dat de wandenstellers alsnog betaald zouden worden en dan het juiste loon.
Bovendien zouden de excessieve betalingen voor kost en inwoning worden terugbetaald. Na de bijeenkomst herriep Baris echter de overeenkomst.

Ongerust

De bouwbond maakt zich extra ongerust over de gang van zaken met koppelbazen omdat het in dit geval gaat om een goed georganiseerde bouwplaats waar de bond de belangen van werknemers behoorlijk kan regelen. Hoe erg kan het dan zijn op minder goed georganiseerde bouwplaatsen.
Voor UCATT is dat reden om aan de bel te trekken bij staatssecretaris John Hutton van Economische Zaken om hem te vragen de Wet op de uitzendbureaus uit te breiden naar de bouw. Tot nu toe heeft die dat altijd geweigerd.
“Deze zaak toont aan hoe verkeerd John Hutton bezig is. Als hij ook na deze zaak nog steeds niet geloofd dat het nodig is de werknemersbescherming aan te scherpen, dan moet hij maar eens serieus gaan nadenken over opstappen als politicus”, vindt Ritchie.

Reageer op dit artikel