nieuws

‘Kilometerheffing straks overbodig’

bouwbreed Premium

Door de hoge benzineprijzen kiezen mensen voor kleinere auto’s, zijn ze minder gaan rijden en rijden ze ook langzamer om brandstof te besparen. Die drie ontwikkelingen zorgen er samen voor dat de files verminderen en dat ook de uitstoot door het wegverkeer zo sterk terugloopt dat een kilometerheffing niet meer nodig is.

Door de hoge benzineprijzen kiezen mensen voor kleinere auto’s, zijn ze minder gaan rijden en rijden ze ook langzamer om brandstof te besparen. Die drie ontwikkelingen zorgen er samen voor dat de files verminderen en dat ook de uitstoot door het wegverkeer zo sterk terugloopt dat een kilometerheffing niet meer nodig is.
Dat zegt Edmund King, de voorzitter van de AA, de Britse zusterorganisatie van de ANWB. Volgens de laatste cijfers lag de uitstoot door het wegverkeer in Groot-Brittannië in de eerste jaarhelft 3,2 procent lager dan een jaar geleden. ”Je ziet dat niet alleen mensen met een benzineslurper een kleinere auto kiezen, zelfs gewone gezinsauto’s worden voor een kleiner model ingewisseld”, meldt King. Hij koppelt daaraan de vraag ‘of we dan nog de bureaucratie, ingewikkeldheid en alle overhead van een nationale kilometerheffing nodig hebben. De hoge benzineprijzen doen precies wat we daar mee willen bereiken.’

Reageer op dit artikel