nieuws

Gebruik van waterafstotend beton wint terrein in VS

bouwbreed

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse blad Building Design and Construction rukt hydrofoob (waterafstotend) beton op in de VS.

Vooral bij ondergrondse toepassingen worden hydrofobe toeslagen vaker gebruikt dan externe, waterafstotende membranen of coatings die water en beton van elkaar kunnen scheiden. Uit de ervaring van veel aannemers blijkt dat het waterafstotend beton goedkoper is, tijd bespaart en bovendien meer punten op levert voor een groene LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certificering.
Het bedrijf Hycrete uit New Jersey maakt sinds een aantal jaren een toeslag voor beton die bestaat uit watermoleculen waaraan lange koolwaterstofmoleculen zijn toegevoegd. Deze Hycrete toeslag reageert met metaalionen in het water, het aggregaat en het cement van het betonmengsel. Bij deze reactie ontstaat een onoplosbare neerslag die de poriën in het beton opvult, waardoor de absorptie van water minder dan 1 procent wordt op een schaal waarbij onbehandeld beton 3 tot 5 procent water absorbeert.
Volgens berekeningen van Building Design and Constructionkost het aanbrengen van een membraan over het beton 60 tot 100 dollar per vierkante meter. Door de hoge olieprijs worden deze membranen bovendien steeds duurder. Het waterafstotend maken van beton met de toeslag van Hycrete kost volgens het Amerikaanse vakblad 37 dollar per vierkante meter.
De waterafstotende beton is ook milieuvriendelijker omdat het na afbraak veel eenvoudiger is te recyclen dan beton dat afgedekt is met een membraan. Volgens het Canadese Institute for Research in Construction heeft de hydrofobe toeslag geen effect op de sterkte van het beton. De eerste waterafstotende toeslag voor beton werd al zo’n veertig jaar geleden ontwikkeld door het Australische bedrijf Cementaid.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels