nieuws

‘Energielabel mist factor vloerisolatie’

bouwbreed Premium

Het energielabel klopt niet voor woningen met vloerisolatie. Dat stelt de Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland.

De rekenmethode voor het energielabel is ongeschikt voor de woningen met vloerisolatie en houdt geen rekening met de indirecte effecten ervan. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Cauberg-Huygen in opdracht van SenterNovem, agentschap van het ministerie van Economische Zaken.
SenterNovem heeft de openbaarmaking van het onderzoek, dat enige tijd geleden werd uitgevoerd, voor onbepaalde tijd uitgesteld, bevestigt rapporteur ir.ing. M.P.M. Van Leth van Cauberg-Huygen. Nu heeft het rapport ‘Besparing door bodem- en vloerisolatie bij woningen’ zijn weg naar de openbaarheid gevonden. A.J.M. Willemsen, secretaris van de Stichting Belangenbehartiging Vloerisolatie Nederland (SBVN), heeft het rapport aangeboden aan onder meer de Tweede Kamer en de Vereniging Eigen Huis.
Vloerisolatie zorgt voor een aanzienlijke besparing, isolatie van de bodem levert veel minder op. Uit het rapport blijkt dat vloerisolatie jaarlijks gemiddeld 7,8 kubieke meter aardgas per vierkante meter bespaart, terwijl de besparing volgens de huidige rekenmodellen 0,33 tot 0,40 zou zijn. Het verschil is deels te verklaren doordat de rekenmethoden van NEN 1068 niet geschikt zijn, maar vooral doordat een warmere vloer meer comfort biedt, waardoor bewoners de verwarming iets lager zetten. Dat levert volgens Willemsen al een besparing op van 7 procent van het verbruik.
De SBVN stelt voor de bepaling van het energielabel zo te wijzigen, dat een woning met vloerisolatie handmatig een klasse beter wordt ingedeeld dan de uitkomst van het rekenprogramma. In een volgende versie van het programma kan dan rekening worden gehouden met vloerisolatie.
Een woning zonder vloerisolatie is volgens de SBVN bovendien ongezond. “Bij gelijkblijvende vochtproductie en ventilatie neemt de vochtigheid in de vloerbedekking op een ongeïsoleerde vloer toe als enkelglas door dubbelglas wordt vervangen. Huisstofmijten profiteren van deze hogere vochtigheid en in woningen met dubbelglas worden hoge concentraties allergenen gevonden wanneer de vloer niet is geïsoleerd”, citeert Willemsen uit een onderzoek van B. Brunekreef.

Reageer op dit artikel