nieuws

Eén kenmerk brandwerende deur

bouwbreed Premium

De Federatie Nederlandse Deurenfabrikanten (FND) voert vanaf 1 januari volgend jaar met de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten (NBvT) één kenmerk voor brandwerende deuren. Dit kunststof staafje geeft aan of een deur een half of een heel uur brand weert.

Tot nog toe gebruikten alleen de leden van de FND dit kenmerk in de kopse kant van de deur.
De NBvT wil dit kenmerk integreren in wat directeur Heino Ufkes van Reinaerdt ‘concepten’ noemt: een systeem van meer of minder compleet voorgemonteerde combinaties van brand- en rookwerende kozijnen en deuren. “De kans dat bijvoorbeeld een rookwerende deur daadwerkelijk rook weert, neemt toe wanneer de fabrikant zo’n kant en klaar element met deur, kozijn en hulpmaterialen als zwelbanden zelf op de locatie plaatst.”
Ufkes noemt het ook een voordeel dat de fabrikant deuren en kozijnen op het laatste moment en gelijktijdig kan leveren. “In de wanden hoeven alleen gaten te worden gemaakt die groot genoeg zijn om de tolerantie van de kozijnen op te vangen.” Die hoeven niet verder afgewerkt zodat de ruwbouw ook sneller gaat. Het resultaat: een betere kwaliteit en de zekerheid dat een brand/rookwerende deur datgene doet wat de naam belooft. “En het is weinig duurder”, vindt Ufkes die door deze aanpak meer expertise zegt te krijgen.
Reinaerdt levert deuren en massief houten puien die volgens de bepalingen van EN 1634-3 een half uur brand en volgens EN 1634-3 rook kunnen weren. Het zijn Duitse producten die met de overname van de oorspronkelijke fabrikant in het programma kwamen van de deurenfabrikant uit Haaksbergen. In Duitsland constateert Ufkes een grote belangstelling voor rookwerende deuren. “Die interesse ontstond na de brand die het vliegveld van Düsseldorf in 1996 trof en waarbij zeventien mensen omkwamen door de vrijkomende rook.”
Die belangstelling vond zijn weerslag in een deur die wel rook maar geen brand weert, een functie die wordt getest volgens DIN 180895 wat overeenkomt met EN 1634-3. De Nederlandse interesse voor rookwerendheid valt nogal tegen, vindt Ufkes. “Het Bouwbesluit zegt er niets over. Brandweercommandanten uiten daarover steeds vaker hun zorgen. Alle reden om rookwerendheid op de politieke agenda te zetten.” In de tussentijd adviseert Ufkes brandwerende deuren met een valdorpel. Dit mechaniek sluit de onderkant van de deur rookdicht af en voorkomt bijvoorbeeld dat een trapportaal vol rook komt te staan.

Reageer op dit artikel