nieuws

Den Haag laat duurzaamste stadswijk bouwen

bouwbreed

In het gebied rond de Erasmusweg en de Leyweg in Den Haag, het Erasmusveld, verrijzen 750 duurzame koop- en huurwoningen. Het gebied moet de duurzaamste stadswijk van Nederland worden.

Dat maakt wethouder Marnix Norder (bouwen en wonen) bekend. In het stadsdeel, gelegen in de naoorlogse wijk zuidwest, verrijzen zowel vrijstaande huizen als rijtjeswoningen. Centraal staat het gebruik van duurzame materialen.
Het paradepaardje is een zogenoemde bioklimatische woontoren. Voor de energievoorziening maakt dit gebouw gebruik van wind- en zonne-energie. Afvalwater wordt zodanig afgevoerd dat het kan worden gereinigd en opnieuw kan worden gebruikt.
In de plannen gaat veel aandacht naar energiebesparing en milieubehoud. In het gebied komen daarom onder meer gescheiden water- en afvalkringlopen. Ook krijgt het Erasmusveld een stadskantoor waarin een bibliotheek en 49 woningen zijn opgenomen. De bedoeling is dat de winkelstraat Leyweg verder wordt ontwikkeld. Wethouder Norder verwacht met name een forse uitbreiding van de horeca.
In het gebied komen daarnaast veel groenvoorzieningen. Reeds bestaande volkstuincomplexen worden voor iedereen toegankelijk. Waar volkstuinen moeten wijken voor huizen, worden alternatieven gezocht. In totaal is 9,1 hectare bestemd voor volkstuinen. Het gebied krijgt acht sportvelden.
Verder is het de bedoeling dat een voormalige jeugdherberg die nu nog in Loosduinen staat, een tweede leven krijgt in het Erasmusveld. Het architectonisch waardevolle gebouw, van de hand van architect Van Klingeren, wordt daarvoor afgebroken en opnieuw opgebouwd.
De plannen worden in de periode tot 2020 gerealiseerd. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

Reageer op dit artikel