nieuws

‘Certificering van gebouwen hard nodig’

bouwbreed

Amerfoort – Nederland is toe aan een certificering van gebouwen. Te veel is duurzaamheid wat betreft directeur Alet van ’t Eind van Arcadis nog een kwestie van goede wil.

“We hebben er allemaal belang bij goed met onze bronnen om te gaan. Laten we onze kennis en energie bijeen brengen. Over een paar jaar zal een certificering op duurzaamheid net zo gewoon zijn als nu bijvoorbeeld bouw- en woningtoezicht. We hebben een versnelling nodig.”
Alet van ’t Eind (56) is als directeur van de divisie Wonen 0x26 Werken fris aan de slag bij ingenieursbureau Arcadis. Volgens de boekhouding vier dagen per week. Aan een vijfdaagse is ze nooit begonnen. Gewoon omdat die extra vrije dag, voor bijvoorbeeld een bezoek aan je ouders, ook belangrijk is.
“Twaalf jaar heb ik bij DHV gewerkt. Je kunt dan een wenkbrauw optrekken of een rimpel boven je neus en iedereen weet wat je bedoelt. Arcadis bood me eind vorig jaar de kans divisiedirecteur te worden. Alsof de buurman een oneerbaar voorstel deed, zo voelde het zo’n beetje! Praten kan altijd, dacht ik. DHV heeft me nooit zo’n kans geboden.”
De divisie Wonen 0x26 Werken waarover Van ’t Eind de scepter zwaait, bestaat slechts een half jaar. De wereld verandert, dus nam Arcadis vorig jaar al zijn bedrijven op de schop. Wonen 0x26 Werken concentreert zich op de levenscyclus van gebouwen om te wonen of werken, inclusief de omgeving. Pakweg de helft van de opdrachten komt uit de geledingen van Arcadis, het andere werk voornamelijk van overheden, industrie en grote bedrijven. Voor het nieuwe complex van Shell in Amsterdam zet Wonen 0x26 Werken zich in voor het traject van ontwerp tot en met de installaties plus levert het projectmanagement van de bouw. Aansprekende projecten van een geheel ander karakter zijn de Floriade en het stadskantoor te Venlo, station Bijlmer en de bibliotheek in Spijkenisse.
“De ontwerpers waren voorheen verdeeld over de afdelingen waar het werk binnen kwam. Nu hebben we een grote marktgroep architectuur, stedenschoon en landschap van bijna honderd man. De groep voegt ruimtelijke kwaliteit toe aan onze projecten. Of we nou een opdracht hebben van het ministerie van Landbouw in het kader van Ruimte voor de Rivier of stations inrichten, tunnels of een fietsenhok maken, overal zitten onze ontwerpers bij om de ideeën beter te maken.”

Meerwaarde

Van ’t Eind zegt dat de tijd voorbij is dat je simpelweg asfalt kon uitrollen. Hoe is meerwaarde te creëren die zich over vijftig jaar ook nog loont? Sommige ingrepen raken de ziel van de Nederlandse identiteit.
“We zien qua focus een ontwikkeling van het gebouw naar het gebied. Geen belegger zet nog alleen maar een pand neer. Wat betekenen de bijzondere gebouwen en hun omgevingen voor elkaar? De economie die zich afspeelt in een gebied is de maat der dingen, waardoor je durft te beginnen aan een ontwikkeling.”
Aan kennis geen gebrek. Kunst alleen om alle gedachten op de juiste rij te krijgen. Duurzaamheid? Hoe maak je de puzzel sluitend zodat alle inspanningen elkaar versterken.
“Mooie plannen maken over levenscycli. Uitwerken en uitvoeren. Een paar bezuinigingsrondes verder, kun je niet meer controleren of alles wat afgesproken was, ook daadwerkelijk gebeurt. Kunnen we niet gemeenschappelijk afspreken de duurzaamheid beter te bewaken? Wat we hard nodig hebben is een certificering.”

Reageer op dit artikel