nieuws

Bouwlocaties binnen stad onveilig

bouwbreed

Met een op de drie bouwlocaties in binnensteden is ernstig wat mis. Na arbospecialist Aboma+Keboma ziet nu ook de Arbeidsinspectie veel risicovolle werksituaties met steigers, ladders en trappen.

Bouwbedrijven lijken zich niet veel aan te trekken van de veiligheidsvoorschriften. Dat leidt in binnensteden tot gevaarlijke situaties, concludeert de Arbeidsinspectie. De inspectie controleerde vierhonderd bedrijven in de bouw en constateerde ernstige overtredingen van de veiligheidsvoorschriften. De bouwers werkten met onveilige steigers, ladders en trappen. 43 Bedrijven kregen een boete. Bij 145 inspecties was de situatie zelfs zo ernstig dat het werk werd stilgelegd. De inspecteurs deelden verder 127 waarschuwingen uit. Eén werknemer kreeg een boete omdat hij onveilig werkte, terwijl er wel veiligheidsvoorzieningen waren verstrekt door de werkgever.
De inspecteurs gingen op bezoek bij bouwvakkers die bezig waren met slopen, metselen, timmeren, stukadoren, schilderen, dakdekken of isoleren. Ze keken vooral naar het valgevaar. Vallen van steigers en ladders is een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken in de bouw. Vooral in de binnenstad vraagt ruimtegebrek soms om improviseren en dan wordt een steiger al snel vervangen door een onveilige hoge ladder, ziet de inspectie.

Kwartsstof

De inspecteurs kwamen ook andere misstanden tegen. Zo waren bouwers op een onveilige manier bezig asbest te verwijderen of waren ze zonder bescherming bezig met zagen of slijpen van materialen waarbij kwartsstof vrijkwam. Tien bedrijven kregen hiervoor een boete.
Arbospecialist Aboma+Keboma noemde eerder deze week de veiligheidssituatie op steigers ronduit teleurstellend. Ten aanzien van het voorkomen van valgevaar verslechterde de situatie afgelopen jaar. Bij de inrichting van werkvloeren troffen de inspecteurs in 46 procent van de gevallen mankementen aan. Bij stabiliteit, verankering en schoring werden in 39 procent van de controles tekortkomingen vastgesteld.
In haar jongste jaarverslag stipt de inspectie aan dat Nederland het relatief goed doet bij het voorkomen van bedrijfsongevallen; Nederland loopt in Europa voorop als het gaat om de klassieke risico’s als machineveiligheid, valgevaar en omgaan met gevaarlijke stoffen. Arbouw telde in 2006 (cijfers over 2007 nog onbekend) ruim 9000 arbeidsongevallen met verzuim. In meer dan 1.800 gevallen moest een bouwvakker afgevoerd worden naar een ziekenhuis. Elf bouwvakkers stierven als gevolg van een bedrijfsongeval.

Reageer op dit artikel