nieuws

Twijfels over tijdstip uitspraak Hoge Raad

bouwbreed

Den Haag – Advocaat Daan Doornbos van voormalig Koop Tjuchem-directeur Fred V. heeft gisteren voor het Haagse gerechtshof vraagtekens gezet bij de uitspraak van de Hoge Raad vorige week in de zaak van rijksambtenaar Jan J.

Doornbos vindt vooral het moment van de uitspraak, één werkdag voor de behandeling van het hoger beroep tegen V., Henk Koop en Ad Bos, verdacht. “De Hoge Raad doet nooit uitspraak op vrijdag, maar altijd op dinsdag. Dat doet mij vermoeden dat hier toch iets vreemds aan de hand is. Hoe toevallig kan het zijn dat die uitspraak precies voor de behandeling van deze zaak valt. Heeft het hof of het Openbaar Ministerie er misschien om gevraagd? Dat zit mij erg dwars”, liet Doornbos weten.
De Hoge Raad bepaalde afgelopen vrijdag dat het gerechtshof J. in 2006 ten onrechte heeft vrijgesproken van corruptie. De strafzaak tegen de directeur realisatie werken van Rijkswaterstaat moet daarom over worden gedaan.
Voor V., Henk Koop en Ad Bos is dat een grote tegenvaller. Zij worden ervan verdacht de betreffende ambtenaar te hebben omgekocht door hem te trakteren op golfreisjes naar Schotland en Zwitserland en een bezoek aan een Amsterdams bordeel.
Een veroordeling van het drietal leek door de eerdere vrijspraak van J. niet voor de hand te liggen. Het oordeel van de Hoge Raad heeft daar echter verandering in gebracht.
Zowel justitie als het gerechtshof ontkende gisteren overigens nadrukkelijk het hoogste beroepscollege te hebben beïnvloed.
“Niemand van dit Openbaar Ministerie heeft op enige wijze contact gehad met de Hoge Raad over de datum van de afhandeling van de zaak J. gehad. Laat dat duidelijk zijn”, zei de openbaar aanklager. De voorzitter van het hof: “Op het tijdstip van de uitspraak hebben wij geen invloed gehad. Er is hier geen sprake van een complot tegen u of wie dan ook.”
De zaken tegen V. en Koop worden op 16 juni voortgezet. Dan volgt ook de strafeis.

Reageer op dit artikel