nieuws

Situatie weer stabiel bij station Vijzelgracht

bouwbreed Premium

Met het opwerpen van gronddammen en harsinjecties heeft aannemer Max Bogl het lek in de diepwand van station Vijzelgracht van de Noord-Zuidlijn tijdelijk gedicht. Voorlopig liggen de werkzaamheden stil.

De grootste zakking die zich heeft voorgedaan bedroeg 10 centimeter. Dat betreft het pand op Vijzelgracht 26; de andere drie woningen van het monumentale blok vlak bij de plek waar zich vorige week een lek openbaarde, zakten minder dramatisch. In de gevels zijn niettemin scheuren te zien. Ruiten zijn geknapt en deuren gaan niet meer open.
Tijdens de derde ontgravingsslag zo’n 12 meter beneden NAP van de bouwkuip aan de Vijzelgracht werd Max Bogl vorige week kort na elkaar geconfronteerd met twee lekkages. Een aan de oostzijde, waar een verontreiniging of insnoering middenin een diepwandpaneel voor problemen zorgde. Dat lek was vrij snel gedicht met injecties van de buitenkant met tweecomponentenhars. Maar de aannemer was daar nog niet mee klaar of er openbaarde zich aan de overzijde nog een lek. Dat zat op een plek die van tevoren al als verdacht was bestempeld, omdat het bij de bouw van de diepwand niet gelukt was de voegplank los te krijgen. Daarom waren er preventief groutkolommen aan de buitenkant tegen de diepwand gezet. Maar ook die dichtten de zwakke voeg onvoldoende af.

Snel

Het zakken ging volgens een woordvoerder van de projectorganisatie ongelofelijk snel. Sneller dan de gegevens van het monitoringssysteem waren verwerkt. Toen de klachten binnenkwamen, is onmiddellijk gestaakt met afgraven en zijn er gronddammen opgeworpen om tegendruk te geven tegen het instromende water met zand. Daarna is er door de groutkolommen heengeboord en met kunsthars geïnjecteerd.
Zondag was de aannemer de problemen de baas en was de situatie stabiel. In afwachting van een onderzoek liggen alle werkzaamheden stil. Hoe groot de schade is durfde wethouder Herrema maandag nog niet te zeggen.

Reageer op dit artikel