nieuws

Mobiele zonnebank als verfuitharder

bouwbreed

Infrarood licht bevordert het drogen van watergedragen verf, maar voor versneld uitharden is ultraviolet licht nodig, vergelijkbaar met dat van een zonnebank.

Watergedragen verf is niet bij iedereen onverdeeld populair, maar het gebruik ervan valt niet meer weg te denken. Vanwege de wettelijke voorschriften op het gebied van oplosmiddelen wordt watergedragen verf binnenshuis erg veel toegepast, vooral door de professionele schilder. Ook buitenshuis stijgt het gebruik. Om het drogen van een aangebrachte laag watergedragen verf te bevorderen, kan infrarood licht (IR) worden gebruikt. Versnellen van de droogtijd verkort de wachttijden bij het aanbrengen van meerdere lagen en levert een aanzienlijke tijdwinst op, met name bij een hoge luchtvochtigheid. De kwaliteit van het schilderwerk zal ook beter zijn, onder andere doordat er minder kans is op schade door zand en regen. Binnenshuis zou de droging ook kunnen worden bevorderd door de temperatuur op te voeren, maar dat is relatief kostbaar en niet bevorderlijk voor de uiteindelijke kwaliteit van het schilderwerk.
Infrarooddrogers zijn al enkele jaren op de markt, maar er is een kleine beperking bij de toepassing ervan: infrarood licht zorgt wel voor snellere droging, maar heeft nauwelijks invloed op het uitharden. Het uitharden van verf valt daarentegen aanzienlijk te bevorderen door een verse verflaag te beschijnen met ultraviolet licht. M. Lombao van Ginkel bedacht in deze zin een verplaatsbare ‘inrichting’ voor het drogen en uitharden van watergedragen verflagen. Zijn ‘mobiele drooginrichting voor het drogen van watergedragen verf’ bestaat uit een verrijdbare schakeleenheid met bedieningspaneel en computer. Aan de achterzijde van deze met wielen uitgeruste schakeleenheid zit een verticale rail met daarop een in hoogte verplaatsbare horizontale rail. De horizontale rail draagt twee infraroodlampen en één ultravioletlamp. De computer van de schakeleenheid kan de lampen als één combinatie heen en weer langs de horizontale rail sturen, en de horizonale rail op en neer langs de verticale rail. De uitvinder noemt voor de volledigheid ook de mogelijkheid om meerdere lampensets te gebruiken op een enkele drooginrichting. En hij geeft aan dat er ook een compacte handgedragen uitvoering mogelijk is, zonder dat verder uit te werken. Ook de niet-handgedragen uitvoering is in het octrooi trouwens nauwelijks uitwerkt.

Microgolven

Het idee om infraroodlampen te combineren met ultravioletlampen is niet nieuw, en zijn bestaan zelfs al systemen op de markt. Het is dus ook nog maar de vraag in hoeverre dit octrooi daar iets unieks aan kan toevoegen. Afgezien daarvan zijn de ontwikkelingen op het gebied van het versneld drogen en uitharden van watergedragen verf gewoon doorgegaan, en er zijn inmiddels systemen die microgolven gebruiken. Met zo’n ‘magnetrondroger’ valt het drogings- en uithardingsproces nog verder te versnellen, maar voor zover bekend zijn deze apparaten nog niet verkrijgbaar in een mobiele uitvoering voor toepassing op locatie.

Reageer op dit artikel