nieuws

Meerdere bouwers voor Rijksmuseum

bouwbreed

Er hebben zich meerdere bouwers ingeschreven voor de aanbesteding van de zeven percelen van het te renoveren Rijkmuseum.

Eén bouwbedrijf voldeed niet aan de selectiecriteria en is na de preselectie afgevallen. De rest doet op korte termijn biedingen, waarna de Rijksgebouwendienst besluit wie de verschillende percelen mag bouwen. In totaal is er 134 miljoen met de aanbesteding gemoeid.
Dat zei minister Vogelaar gisteren in de Tweede Kamer. Ze hield nog wel een slag om de arm. “Net als tijdens de eerste – mislukte – aanbesteding bestaat de mogelijkheid dat aannemers zich tijdens het biedproces terugtrekken.” Vogelaar werd als verantwoordelijk minister voor de Rijksgebouwendienst hard aangepakt omdat er in de Tweede Kamer de indruk bestond dat de dienst bij meerdere grote bouwopdrachten het aanbestedingsproces niet in de hand heeft.
Vogelaar wierp dat verwijt echter van zich. “Er is geen enkele aanleiding voor de scepsis die bij u leeft over het functioneren van de Rijksgebouwendienst.”

Onderhandelen

Ze wees daarbij op het feit dat er bij de aanbesteding van de nieuwbouw van de departementen van Binnenlandse Zaken en Justitie ook maar één aanbieder over was. Namelijk de combinatie BAM/Ballast Nedam. “Ook hier lag de inschrijving met 372 miljoen 24 procent boven onze begroting van 301 miljoen euro. Maar door goed onderhandelen hebben we dat teruggebracht tot 328 miljoen. Weliswaar een overschrijding van 9 procent, maar dat vind ik alleszins redelijk.”
Vogelaar zegde toe binnenkort een brief aan het parlement te sturen waarin ze de andere dertig bouwprojecten van de Rijksgebouwendienst zal noemen waarbij er maar één bouwer had ingeschreven. Volgens de minister leidde dat er gemiddeld niet toe dat de prijzen veel hoger lagen dan de begrotingen.
D66 Kamerlid Boris Dittrich wilde echter de exacte bedragen per project weten. “Want gemiddeld duidt meestal op uitschieters naar boven”, redeneerde hij. Vogelaar beloofde de cijfers alleen voor de afgeronde projecten te geven.

Reageer op dit artikel