nieuws

Innovatie en efficiency blijven achter in bouw

bouwbreed Premium

De bouwsector heeft nauwelijks oog voor innovatie en efficiency. Dat concludeert de Erasmus Universiteit.

Nederlandse bouwbedrijven verliezen de aansluiting en handelen zeer terughoudend als het gaat om innovatie. De bouwers krijgen er in het rapport Erasmus Concurrentie 0x26 Innovatie Monitor 2008 flink van langs. Bouwondernemingen zijn “laggards” (achterblijvers), concluderen de onderzoekers.
De universiteit deed onderzoek onder tienduizend Nederlandse bedrijven. Gekeken werd of de ondernemingen de laatste jaren veel nieuwe producten en diensten ontwikkelden en deze ook op de markt brachten. Ook werd bekeken of de innovaties voldoende geld in de lade brachten.
De ict-sector, de media- en entertainmentindustrie en de zakelijke dienstverlening scoren het beste op innovatiekracht. Tegelijkertijd werken ze efficiënt. De bouw bungelt onderaan; alleen de energie- en nutsvoorzieningensector scoort slechter dan de bouw.

Oude successen

Innovatie blijkt bij meer sectoren weinig aandacht te krijgen. Meer dan 80 procent van alle bedrijven besteedt meer aandacht aan verbetering van efficiency dan aan innovatie. Volgens de onderzoekers van de vakgroep Strategie 0x26 Omgeving moeten innovatie en efficiency hand in hand gaan. “Het blijkt dat organisaties die zowel innovatie als efficiency kunnen combineren de beste resultaten behalen.”
Nederlandse bedrijven leunen te veel op oude successen, vindt onderzoeker Justin Jansen. “Meer en meer wordt de omzet behaald uit bestaande producten en diensten zonder dat daarbij tegelijkertijd oog is voor het ontwikkelen en benutten van nieuwe kansen,”

Prijs

Een van de zaken die innovatie negatief beïnvloedt is de manier waarop de overheid opdrachten uitschrijft. “Heel vaak gaat dat op basis van prijs in plaats van innovatieve oplossingen. Ook in de bouw zien we dat”, aldus Jansen.
De onderzoeksresultaten komen een paar dagen nadat Bouwend Nederland oproept een einde te maken aan gunning van grond-, water- en wegenbouwprojecten uitsluitend op basis van prijs. In 85 procent van de aanbestedingen is daar sprake van. Volgens de belangenbehartiger kan de innovatieve kracht van de sector veel beter worden benut.

Reageer op dit artikel